Tuesday, December 27, 2011

Salam Perkenalan jugak! :)

Salam to All...
Pernah dengar tak pepatah ni?

Orang memberi, kita merasa.
Orang berbudi, kita berbahasa... hehehe...

Thank to Allah, saya tambah sorang lagi rakan alam maya! hahah... she is also CASSIOPEIA! *throw confetti!*

My Message:
Dear Husna :),
It really nice to know u... heheh thanks for the LOVELY POST! akak suka sangat! boleh nampak tahi lalat YUNNIE...kekeke.. harap2 dapat jumpa in real life macam akak jumpa wifey Jaejoong and ex-wifey Yunho!   Always Keep The Faith dear!

Sunday, December 25, 2011

RAY MAGAZINE (Malaysia-Singapore edition)





GET THIS INTERESTING MAGAZINE AVAILABLE AT 7ELEVEN, MYnews.COM, POPULAR & MPH ... 

Wednesday, December 14, 2011

gifts from a friend!

Terima Kasih! na neomu2 jjoa!! (Waaniy Lavender)

pakai g kerja kot! hahaha

Wordless Wednesday #4

Monday, November 28, 2011

InTrend December (dari LUXE ke K-POP) review~

Salam to All...
Salam Maal Hijrah!
Hari ni jom kita jengah magazine InTrend December... jeng2 Halyu Wave dah melanda InTrend! teehee...
(Kebetulan semalam skodeng blog BEAUTIFUL NARA) :P 

COVER DEPAN: MAYA KARIN & FASHA SANDHA tapi yang aku nampak K-POP! hehehe...

Antara Fesyen K-POP dalam In-Trend December...

Plus ada article yang ditulis oleh (NORHAKIMI NAIM) i hope u are fanboy! hehehe.... sebab dia tulis dia pernah pergi TVXQ konsert pada 24 NOV 2007 @STADIUM MERDEKA.... dan DIA DAPAT TANGKAP KAIN YANG DILEMPARKAN OLEH JUNG YUN HO!! Uwaaa.... you are so LUCKY!!! siap tulis "Rasa seperti dalam mimpi. Apa yang pasti kesan cap jari dan PELUH YUNHO kini menjadi milik saya"  AIGOOOOO!!! NAK JUGAK!!! :p

Nak tahu lebih lanjut, sila dapatkan INTREND DECEMBER...ngeee~ 

Merajuk ngan Yunnie! Minnie... cepat baling towel tuh! i nak sambut LOL!

Sunday, November 13, 2011

131111 49th BIRTHDAY!!

HAPPY BIRTHDAY MAMA! 
LOVE YOU! 


YunHo: Mama...eh, mak cik...Saeng-il chuka hamnida...

Tuesday, November 8, 2011

Mai! lekaih! 2.0

Salam to all!
nak belajaq bahasa kedah lagi dak?? kekeke... hari ni nak buat topik apa pulak... hmm..

::MAKANAN::
perasan tak makanan yang sama, tapi nama berbeza...
  • PULUT SEKAYA (mesti yang tak tau garu kepala, makanan apa kan?)

  • NYOK

  • PULUT KACAU

  •  DAUN KARA-PO-LEI (KARAPOLE)
  • AIS KACANG
  •  TO-KUA (sengau sket)

::BENDA::
  • MERTON (TUKUL)
  • LAU (REBAN AYAM), kalo reban dalam bahasa kedah = RUNTUH "REBANlah ghumah aku!" bukannya maksud rumah itu reban, tetapi maksud, rumah itu nak runtuh
  • KASUT (SEPATU/SELIPAR/KASUT dipanggil KASUT)
  • ROTI (ROTI/BUN/BISKUT semuanya dipanggil ROTI)
::TIPS::
KADANG-KADANG 
kalau last huruf 'S' akan ditukar dengan 'ih'
---> KURUS (KURUIH), DERAS (DERAIH) PANAS (PANAIH), LEPAS (LEPAIH)
contoh: "Hang buat apa ngah panaih lit lit ni?"

Kalau last ada 'NG', 'G' selalu DIBUANG... sebab TERENGGANU ambik 'G' sikit, SNSD pun ambik jugak buat lagu... GEE GEE~ kekeke
---> PENING (PENIN), KUNING (KUNIN), KENING (KENIN) kalau GARANG TAK PAYAH tukar ya, sebab nanti hilang makna.
contoh:"Penin pala aku ngan hang ni"

::JARANG::
Kalau last 'L' selalu akan letak 'i'
---> TEBAL (TEBAI), KEBAL (KEBAI) sikit ja, BEBAL jangan letak 'I' sebab BEBAI = mengamuk.

#maaflah, saya mengajar tanpa silibus, jadi apa yang terlintas di kapla, saya tulis :)

To Be ConTiNueD~
YunHo: Waa...bosan lah camni! penat kowt nak ingat!

Mai! lekaih!

Salam to all
Salam eid-ul-adha untuk semua!
Semoga Ibadah Qurban kita di terima Allah insyaAllah... hmm... hari ni rasa macam nak mengajar bahasa...heheh... saya tak pandai sangat mengajar, tapi tak salah jika mencuba...kekeke...
dulu pernah janji :p nak ajar bahasa Kedah (utara) bila ada permintaan... (bajet macam famous sangat)
takpa, jom kita belajar perkataan basic dalam bahasa KEDAH...

"Selalunya, bahasa kedah bila akhir perkataan 'R' mesti akan ditukar menjadi 'Q', kalau 'R' ditengah pulak akan jadi 'gh'. Orang Kedah, kalau mengaji Al-Quran, huruf 'kha' dan 'Ain' paling diorang cekap...biasalah ala2 PERANCIS hahaha" #SELALUNYA tak bermaksud SEMESTINYA.
CONTOH--> ular (ulaq), pagar (pagaq) rumah (ghumah), roboh (ghoboh) KALAU rapi, riak, ragut tak payah tukar ;)

::KATA GANTI DIRI::
  • AKU (close friend), KAMI (friend), CEQ (family, kepada yang lebih tua, tanda hormat)
  • HANG(closed friend), HANGPA/AMPA (friend)
  • DEPA (day-pa)= MEREKA
CONTOH AYAT:
"AKU tak suka HANG wat lagu ni"
"KAMI tak suka AMPA wat lagu ni"
"CEQ tak suka KAKAK wat lagu ni"
"Biaq pi kat DEPA, HANG tak payah dok kalut"

::KELUARGA::
#ayah dan mak, dipanggil serupa dengan bahasa baku. (ABAH, BAPAK,ABI, MAMA, UMI, MOMMY etc)
  • NENEK= (TOK) ATUK= (WAN)
  • AYAH/MAK SEDARA = PAK/MAK MENAKAN
  • ANAK BUAH ATAU SEDARA= ANAK MENAKAN, seterusnya sampai cucu, piut etc
GELARAN atau PANGKAT (susunan adik beradik)
  • ALONG/ANJANG (1st)
  • UDA 
  • CHAQ
  • NGAH
  • ATEH/TAM
  • ACHIK
  • ACU (last)
::TUKARAN WANG::
  •  SEKUPANG= 10sen
  • DUA KUPANG= 20sen---> sampai SEMBILAN KUPANG saja! pastu SERINGGIT, tak ada SEPULUH KUPANG...
::EKPRESI::
(na/no)> SELALUnya untuk PERINGATAN atau NASIHAT
---> belajaq elok-elok na...
(ka)> PERTANYAAN
--->hang dah sehat ka? / dah makan ka?
(aih)>MENGUATKAN AYAT
---> hensem sangat aih!/ malaih ngat aih!

#to be continued :)
YunHo: lagu mana blajaq ngan wana?
Yuchun: cikgu Wana, sila ajaq YunHo soghang ja... aku tak sanggup!

EfahMin Birthday!

Thursday, November 3, 2011

Pengalaman cari kerja part 3

Salam to All...

Minggu lepas dapat call dari majikan untuk buat sales streamyx... sebab UNIFI dah masuk kawasan Sungai Petani...wah! jual STREAMYX! mesti masyuk kan?
*set interview esoknya*

Sembang punya sembang, tanya pasal jobscope etc... lepas tu Abang tu kata untuk SEBULAN PERTAMA TAK ADA BASIC... "tengok pada performance baru kami bagi basic"----> Kepala hotak kau! buatnya sebulan tuh aku tak dapat jual, sia-sia je aku kerja. baik dok kat umah (marah lah, orang keja nak gaji)
Waktu kerja? 10 PAGI SAMPAI 9.30 MALAM----> mak ai, satu customer kalo amek pakej RM60 dapat RM10, RM110 dapat komisyen RM50... OMG! sapa yang nak boh internet tiap2 hari...

SEBAB TOLAK:
  1. KERJA TANPA GAJI BASIC---> Kalau minyak keta aku guna air, aku sanggup datang kerja
  2. KERJA DARI PAGI SAMPAI PETANG ---> MAAF! kul 6pm saya kena ambil mama dari tempat kerja...
#tak apa, saya tunggu yang lain... lagipun MAMA tak bagi...

Kan Yunnie dah marah~ ;p

Wednesday, November 2, 2011

Ulat Buku Lah Sangat!

  • Baru pertama kali baca buku HLOVATE, CONTENGAN JALANAN... Kisah satu Alhamdulillah dah khatam, tapi Kisah 2 tu, Ya Allah... malasnya nak baca, sebab kurang BEST (sapa kau nak kata novel HLOVATE tak best) hehehe.... sebab dia sebut banyak nama2 artis yang xkenal. Tapi overall, cerita ni patut dibaca, sangat menginsafkan!
  • SOLUSI memang jadi pilihan, setiap bulan tak pernah ketinggalan, dah enam bulan istiqamah membelinya, mencari HIDAYAH ALLAH melalui pembacaan... :)
  • IN HEAVEN photobook! hahah...tayah tanya la paham atau tak kekeke...
  • Saya sudah suka dengar ceramah ustaz ni. hehehe... garang, tegas! tapi kelakar...kekekeke...
buku ini.....

buku kah! haha... sengal!

J-Qaf oh J-Qaf

Salam to All...
Semoga Rahmat Allah sentiasa melimpahi kita...ameen..

Alhamdulillah diri ini dipilih mengikuti peperiksaan KPLI-SR JQAF (MTesT)... nak jadi chekgu! hahaha...
dengan hati yang terbuka, aku pon join exam ni. Mana tahu kalau-kalau ada rezeki boleh digelar CIKGU pulak. Macam biasa, Omma dan Abuji yang akan menemani setiap kali aku ada interview atau apa-apa yang berkaitan dengan proses mencari kerja.

Sesudah subuh kami dah bertolak dari rumah, sebab tempat exam tu agak jauh dari rumah, lebih kurang dua jam perjalanan jugak. 8.30am dah kena ada kat sana. Biar kita tunggu tak apa, jangan kita yang ditunggu...cececeh..

Baiklah... exam bermula tepat Jam 9 pagi.
kami diberi masa 30 minit untuk setiap modul----> ANALITIKAL, INSAK, KUANTITATIF, ENGLISH & BAHASA MELAYU (VERBAL) = 2 JAM 30 MINIT
ouh... terkena pulak 1st modul aku kena ENGLISH!! hahahah.... dah la tak buat persediaan betul, dah tu banyak yang keliru.. Alhamdulillah selamat jugak jawab semua...

Yang paling TAK BEST bila kena jawab KUANTITATIF! huhuhu.... dah la dari zaman sekolah menengah memang tak minat nombor! apa lagi, baling dadu!! kekeke...
ALHAMDULILLAH semua berjalan lancar...

#Kalau menjadi pendidik tanggungjawabku, Aku redha Ya Allah.

Wordless Wednesday #3

Wednesday, October 26, 2011

Pengalaman cari kerja part 2

Salam to all...
cari kerja...lalala...cari kerja...

Abah: SPR nak pakai orang, jadi KTM (KETUA TEMPAT MENGUNDI) pergilah mintak kat pejabat daerah
Aku: Abah call la orang kat pejabat daerah, nanti chek pi ambik borang dekat dia ;p [kalo dah anak manja]

Hari tu aku pergi bertiga, FARAH, SYAFA & AKU. Dah la masuk salah tempat, mujur bangunan yang sama, lepas dah jumpa Encik R, dia pun beritahu kami yang KTM ni hanya untuk kakitangan KERAJAAN saja...
"Tapi ayah saya kata, semua boleh minta" "dulu ya, sekarang dah ubah polisi" PULAK! Tapi encik tu bagi gak borang, cuma borang kat situ untuk PARLIMEN MERBOK & BUKIT SELAMBAU
"Kalau nak yang SP, pergi kat MPSP" PULAK!

Setelah berbincang, kami pun setuju nak pergi MPSP di bangunan sebelah tingkat 2... mujur kereta parking kat situ..

[statement yang sama diulang]
"KTM untuk kaki tangan kerajaan"
"tapi kenapa? kami tak layak ke?"
"boleh, tapi RUGI, nanti TAK BOLEH CLAIM, orang lain dapat nak dekat RM800 awak dapat RM400 ja"
 [pakcik tu main psychology...duit duit duit!]
"kalo kerani mengundi?"
"dalam RM350...kerja tak berat sangat" ---> aku tengok kengkawan 2 orang lagi.
"tapi kat kota kuala muda...JAUH tu!" (tapi boleh dok skali) 
"okaylah..."
"nanti kami call, nak tengok kekosongan dulu"

#uih~ seksa betul nak cari kerja~

Sunday, October 23, 2011

JYJ dah sampai!!!

Salam to all!
Apa kabar semua? mudah2han sihat!
hari ni sangat best sebab apa yang dinanti sudah di depan mata!! Alhamdulillah! yay! *lompat sampai cecah bumbung* kekeke...

#sekarang bolehlah panggil diri ini true CASSIOPEIA ! hahahaha (TVXQalways5) kalo ada extra bajet, i'll buy TONE by TV2XQ...

thanks to RUCCI from GO KMUSIC STORE MALAYSIA add them @ FB

Tuesday, October 18, 2011

Pengalaman cari kerja part 1

Salam to all...
Semoga Rahmat Allah melimpahi kita semua...Allahumma Ameen.

Selesai Convocation 10 October 2011 aku rasa diri ni dah masuk fasa baru dalam kehidupan yang penuh cabaran ini... ecececeh.... yelah! masih dok tanam anggur lagi. Jadi keputusan diambil dengan mengajak member sekolah aku, Miss Syafa untuk ke PPD, nak apply GSTT. okayh.. Syafa ni town planner, aku social planner..hahah.

PPD Punya cerita...
Dengan penuh yakin dan tidak menoleh belakang lagi, kami mintak borang GSTT kat abang yang jaga kaunter.
"Abang, nak borang guru sandaran" aku
"Dah takda dik, sekolah pun nak tutup brapa hari ja lagi"abang kaunter
"Bila tutup?"aku tanya
"1 October"abang tu jawab
(dah 5 tahun aku tinggal sekolah, mestilah aku tak ambil tau sekolah tutup bila)

Lepas PPD kami terus ke PUSAT TENAGA KERJA a.k.a JOBMALAYSIA punya ejen untuk caw. SP.
kami pun isi borang hijau yang ada kat situ, tapi lupa pulak nak bawak resume. aduh! nampak benar xbersungguh2 nak cari kerja.
"Abang, esok kami bagi resume"janji kami kat abang kaunter tuh.
Sempat jugak menyelak iklan-iklan jawatan kosong yang ada...salin, jangan tak salin..

"where to?" soal aku
"lunch la... lapo"syafa
"Kepci?"
"okay...boleh call kat sana"

terus ke kepci...
call SWISS INN (F&B asst)
tuuttt.. tuutt...
"SWISS INN, may i help you"suara di talian
"Yes, may I speak to miss xxx"otomatik aku pun cakap omputeh hahaha
"She is off"jawab suara tadi

"Off daa... weyh! hari ni ahad meh... banyak opis tutup der"baru teringat
"weyh...ni kedah la call... MALAYSIA WOOD, S&O ELECTRONICS, LASER

kemana kita? budak-budak tanpa arah tujuan ...hahah
ECONSAVE!

Last-last balik macam tu je... esok kena datang pulak bagi resume...

Saturday, October 15, 2011

^____^

Bachelor of Human Sciences (Political Science) 
International Islamic University Malaysia
October 10th, 2011
Main Hall CAC, IIUM

Weep by Tohoshinki

君の事を想いながら 辿ってきたこの道
変わったこと 変わらぬこと あるけれど
しあわせとかその定義が 人それぞれ違っても
帰る場所はここにあるんだ
時は流れ 止まることなく だけど明日( あす) の行方は
この心のありのままに 選びたい
今の僕に出来る事で 出来るだけの「ありがとう」を
贈りたくてここにいるんだ
君が泣いたから 僕も泣いたけど
悲しいからじゃないんだよ
君が来てくれた それが嬉しくて
涙があふれ出すんだよ
澄んだ空を見上げながら 誓いあった約束
心が少し沈む度に 振り返る
今日の空は それはまるであの日の空… 変わらないね
きっと今も変わらないんだ
君が見てるから 僕は歌うんだ
何かのためじゃないんだよ
君がいるだけで そこにいるだけで
想いがあふれ出すんだよ
忘れられなかった 忘れるはずなかった
目の前の笑顔が 愛おしい
ずっと会いたかったよ やっと君に会えたよ
これから先も僕と一緒だよ
君が泣いたから 僕も泣いたけど
悲しいからじゃないんだよ
君が来てくれた それが嬉しくて
涙があふれ出すんだよ
君が見てるから 僕は歌うんだ
何かのためじゃないんだよ
君がいるだけで そこにいるだけで
想いがあふれ出すんだよ

Translation

I was always thinking about you while walking along this road
Some has changed and some has not
The meaning or definition of happiness may vary from person to person
But at least I have the place I can call home here

Time flows and never stops. 
But how to live tomorrow
I will choose it as my heart tells me.
I want to send you as much “thank you” as possible in any way I can now
That’s the reason I’m here

I cried because you were crying
But it’s not from sadness

I’m so happy to see you are here
That tears well up in my eyes
The promise we made looking up the clear sky
I think back on it whenever I feel a little down
The sky of today is just like the sky of that day…Just the same
Certainly, it has not changed
I sing because you are watching
It’s not for anything else
Just the fact you are there
Makes joy well up in my heart
I couldn’t forget you, there’s no way I can forget you
The smile in front of me is so precious to me
I’ve been wanting to see you, It’s great to finally see you again
Please stay with me for the rest of our life
 ALWAYS KEEP THE UKHWAH BECAUSE OF ALLAH :)

"kalau bersama waktu susah senang & makan brkongsi pinggan, tu baru namanya KAWAN SEPANJANG ZAMAN"- HLOVATE (Contengan Jalanan; I-Fend, p.17)
  
cr onetvxqforum + pinkcrazy

Wednesday, October 12, 2011

Convocation Diary~ I Think U know

Salam to All...
101011... Jam 11.45am, bermula episod baru dalam hidup aku dimana, sekarang aku secara RASMI di iktiraf sebagai salah sorang daripada beribu-ribu graduan di muka bumi Allah ini... Syukur Alhamdulillah, berkat kesabaran, kegembiraan, kesedihan dan kepayahan selama 5 tahun mengemudi bahtera pelajar Universiti berbaloi juga.

TAKUT bersulam GEMBIRA bergilir SEDIH...
Rasa macam tak mahu pergi konvokesyen sebab tengok gaya MAMA & ABAH macam tak excited untuk pergi bersama ambil scroll. I always said to myself "alah... undergrad je pun... memang la orang tak hairan, lainla aku ni nak pegi amek PhD..." (SYAITAN memang selalu sangat nak sesatkan orang dan nak melaga-lagakan) Alhamdulillah, setiap kali aku sedih, aku akan cari Quran untuk tenang kan perasaan. *Parents mana yang tak happy anak dia konvokesyen, cuma diorang tak nak tunjuk yang diorang care & exciter about it.

CONVOCATION DAY...
::PRE:: Disebabkan aku menetap kat Korea (perasan tak habeh)... jadi aku datang sehari awal. Hari konvokesyen tu aku dan family dah terpacak kat padang depan CAC pukul 7:05am... sempatlah bergambar dua tiga pose. Hari sebelumnya sudah berjanji dengan kawan-kawan, nak jumpa diorang untuk ambil pic kali terakhir...
*sapa2 yang tak CONVO lagi---> sila ambil gambar SEBELUM HARI-convo ceremony atau SELEPAS HARI convo... sebab kalo korang ambil on that day baaanyak-baanyak, maknanya korang akan pengsan bila dirumah nanti...kekeke
 ::DURING:: Ya Allah! Korang rasa BANGGA! betul tak? Jumpa kawan-kawan yang dah grad awal sebelum korang, peluk cium lepas rindu! tengok perubahan member-member yang dah keja, yang dah kawen, yang dah mengandung...wah! Happy sangat!
STAGE time! Dag Dig Dug di dalam dada... pergh! mujur gambar waktu terima scroll tu lawa..hehe... tambah lagi, dapat cium tangan rektor..
::POST:: waktu keluar dewan, dah tak nampak orang lain dah, mak bapak pun dah hilang ke mana. dengan gerai bunga yang bersepah. Semua orang juga pasti memenuhi board IIUM CONVOCATION tu... mujur dah ambil pic awal pagi tadi...ececeh..
 YunHo Ucap "TAHNIAH"

Abah & Mama

KUM BANG SHIN KI :p

VERY SUPPORTIVE CHINGGU


ePOP fanz!

GIFT!!

 

#misi sekarang nak cari KERJA yang SESUAI, lepas tu nak cari YUNHO yang SESUAI...kekeke Doakan ye!