Wednesday, August 31, 2011

이드 무바락 Eid Mubarakh Selamat Hari Raya!!

Salam to All...
~dam dam dum... bunyi mercun... selamat hari raya~ (Antara lagu-lagu yang akan berkumandang bila hari raya...)

Alhamdulillah... selesai sudah kita melaksanakan hukum Islam ke-3 iaitu berpuasa di bulan Ramadhan. Macam mana Ramadhan korang? mudah-mudahan segala amal ibadah serta kerja baik yang kita laksanakan dibulan Ramadhan di terima Allah... Ameen.

Eidulfitri kali ni, marilah kita cipta suatu kenangan yang indah dan gembira bersama sanak-saudara dan sahabat handai. Jika direnungkan semula, waktu hari rayalah kesempatan yang ada untuk kita bertemu orang yang sebelum ni menghilang dan jauh dari pandangan kita. Medium terbaik juga untuk kita susun sepuluh jari memohon maaf diatas segala dosa. InsyaAllah, dengan mengeratkan silaturahim, hidup kita di dunia akan lebih bermakna.

"Disini, UknoWana ingin memohon MAAF, jika ada POST-POST yang mengguris hati. Terima Kasih kepada semua yang sudi singgah di blog yang tak seberapa ini. mudah-mudahan UKHWAH yang terjalin di Jaringan Maya ini berkekalan selamanya"

panglima harimau berntai YUNHO ucapkan 
Eid Mubarakh...Maaf Zahir & Batin
Pandu kereta elok-elok...

Tuesday, August 16, 2011

Neomu Neomu Haengbokkae!!

Salam to all...

"LOVE won't make you CRY or asked WHY"-JYJ (EMPTY)

SURATAN ATAU KEBETULAN
permulaan sesuatu peristiwa dalam hidup kita adalah disebabkan oleh KEBETULAN. Namun kita harus tahu KEBETULAN yang terjadi adalah iradat ALLAH yang telah terSURAT buat kita. Baiklah... segalanya bermula apabila aku tergerak hati untuk mengajak Cik Syafa berjalan-jalan. Tapi seperti biasa, arah tuju memang tak ada, KEBETULAN, cik Syida pun sedang menganggur kami pun decided untuk TERJAH rumah dia dan cik Sufi kekeke... (ye lah...jalan2 bulan puasa xyah jamu air...ahaks). Rumah Sufi tempat kami berdiskusi, imbas kenangan-kenangan lalu. Zaman darjah enam, Tingkatan 1-3.(Gelak pecah perut okayh) kekeke...pahala puasa jadi kurang sikit sebab banyak gelak...tapi kami kutip pahala lain...pahala menyambung silaturahim. Bukankah itu dituntut Islam. :)

SAYA PERCAYA BOLEH! MEREKA JUGA!
Ini pertama kali REUNION dibuat dengan perancangan yang agak lama iaitu SEMINGGU. Siap ada group kat FB, jangan taktau...kekeke... kalau sebelum ni sehari sebelum ----> Ad-Hoc REUNION. (Alhamdulillah setiap reunion aku dapat join) Cuak-ness tak yah cita laa... berapa hari aku tak leh tidur, takut tak jadi... Doa adalah senjata mukmin kan... I keep pray and pray. Tapi untuk sedapkan hati, aku selalu ingat janji Allah ni..

"wamakaru wamakarallah wallahu khairul makirin" 
(We plan, Allah plans and THE BEST PLANNER is Allah)

ALHAMDULILLAH!!
Tanggal 15 OGOS 2011 kami bertemu jugak! :D
HOTMAS menjadi saksi kekeke...Yang bestnya... Ada jugak group lain yang buat IFTAR JAMA'IE kat situ. Tapi suara-suara anak dara convent yang riuh walau 10 orang kekeke...

 from left: SYIDA,DILA,SUFIE,ALYA,AFLAH,FARAH,HANA,SYAFA &ILI

WE FEEL BLESSED! ngee

Akauntan ngah bedak duit... :p
PICTURE PERFECT!
THOUSAND APOLOGIES
  • to MEMBER of HARMONIKA---> Maaf sangat2 aku tak dapat nak cari port yang best untuk kita lepak. Dah macam anak ayam kita kesana-kemari tanpa arah tuju. NOTED! next reunion, i'll search the BEST place utk kita lepak-ing okay.
  • to EX-CFB yang lain. NO HURT FEELING ye. REUNION ni sekadar percubaan pertama. buka tak mahu invite. Kalau korang terbaca post ni, sila PM aku, insyaAllah kita buat lebih Grand. Lagi ramai lagi meriah. MUNGKIN BOLEH BOOKING DEWAN SEKOLAH. WHO KNOWS... 
  • to SYAHIRA AYUNI ---> aku mintak maaf banyak-banyak. Aku ingat this week hang tak free, so ak ubah from 16th-15th Aug. I'll make sure u are included next time. 







Monday, August 15, 2011

PEREMPUAN dan ..... (part 1)

Salam to all...
Sihat semuanya? Masuk hari ni dah masuk empat bulan aku jadi penanam anggur yang belum berjaya... kekeke
Disebabkan takde kerja yang sukakan aku, aku teruskan hidup yang sementara ini dengan berbakti kepada ibu, bapa, tok, jiran tok, maksu, jiran maksu dan jiran-jiranku jugak.

Alhamdulillah juga aku berjaya mencipta rekod iaitu 12hari solat tarawikh berjemaah & 1 hari solat subuh berjamaah di surau *clap*. Namun, apakan daya, PEREMPUAN... hari ke 13 dah 'RAYA'.
Jom-Jom ke topik sebenar yang aku nak share dengan korang ni pasal PEREMPUAN.
Sejak aku bercampur gaul dengan makcik-makcik & nenek-nenek ni baru aku tahu yang WANITA ni menggemari berberapa perkara:

BARANG KEMAS
dari subang, rantai leher, gelang tangan, gelang kaki dan cincin, semuannya nak kena ada...haih. Kalau pergi kedai emas berjam-jam nak pilih barang yang nak pakai. Tapi untung sebenarnya beli emas ni, harga dia kompem tak turun (emas kuning je la). Emas putih (Platinum) jadi pilihan zaman moden ni, harga mahal waktu beli, tapi bila nak gadai, tak ada harga...:( Aku pun berkenan jugak dengan gelang 'biji lada' tapi harga nak dekat 2k jugak.. simpan dulu hasrat..


SET PERKAKAS DAPUR
Bukan setakat pinggan mangkuk (ARCOPAL, CORELLE, MILAMINE), periuk belanga, bekas kedap udara TUPPERWARE pun orang pompuan ni suka sangat kumpul. Padahal tak guna pun. Kalau kat rumah tu, siap ada almari khas. Baru-baru ni kat kawasan aku ni, suri rumah sekalian menggilai VANTAGE! aish...semua benda nak vantage. ada pulak yang cerek yang tak guna dicat putih, lepas tu lekat pulak sticker bunga vantage kat cerek tu. Aigoo... kreatip...kreatip.
PERABOT
Bila barang-barang koleksi dah tak cukup tempat nak letak, mulalah idea nak beli perabot baru. Rumah dah tak ada ruang nak letak almari baru pun sumbat jugak. Itu tak termasuk bila nak RAYA. Set kat ruang tamu mesti tukar baru, kalau dulu sofa, sekarang tukar kerusi jati. Nenek aku pun baru beli perabot semalam sebab perabot antik sudah di makan incik anai-anai. Harus beli baru la kan...kalau tak mana pulak nak letak set pinggan mangkuk yang bersepah kat rumah tu. Mama pulak baru tempah set pinggan baru. kat rumah dah ada dekat 5 set. pakainya tak pun... Itu belum jengah LANGKAWI. kalau pergi sana, paham-paham je laa..

tO be ContiNued

Monday, August 8, 2011

[TAZKIRAH] RAMADHAN UNTUK KITA!

Salam to all..
RAMADHAN! RAMADHAN! RAMADHAN!
sekadar berkongsi, korang semua tahu tak, BULAN RAMADHAN adalah bulan untuk kita? Tahu? Alhamdulillah... mudah-mudahan kita tak mensia-siakan walau sesaat pun putaran masa dibulan ini (tp kita manusia...kelalaian dimana2) tak apa! sekurang2nya kita mencuba untuk menjadi yang lebih baik dari semalam.
Sesungguhnya, MANUSIA tergolong dalam 3 GOLONGAN
  1. MANUSIA YANG CELAKA (MasyaAllah ayat aku.. tapi ini benar) ialah manusia yang HARI INI LEBIH TERUK DARI SEMALAM. hmm... NAUZUBILLAH HI MIN ZALIK.
  2. MANUSIA YANG RUGI. Dimana manusia ini tiada peningkatan dalam hidupnya iaitu HARI INI SAMA SEPERTI SEMALAM. (alamak boringnya hidup asyik buat benda yang sama...haih)
  3. MANUSIA YANG BAHAGIA. Golongan ini, sentiasa berlumba-lumba untuk menaikkan darjatnya disisi Allah. HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM. Progressive dalam kehidupan.
Allah telah menyediakan pilihan bagi anak adam untuk menjadi ikutan dan panduan. Allah juga telah beri peluang untuk kita berjumpa dengan RAMADHAN... mudah-mudahan Allah berikan kita kesempatan untuk bertemu LAILATUL QADAR, malam yang baik dari seribu bulan. Jika seribu bulan bersamaan dengan 60 tahun lebih, alangkah bahagianya kita. InsyaAllah akan ke syurga.


dan...

terlalu RUGILAH anak adam itu apabila dia keluar dari MADRASAH RAMADHAN  tetapi DOSA-DOSANYA tidak diampunkan ALLAH.

SELAGI NYAWA DIKANDUNG BADAN... REBUTLAH peluang yang ALLAH BERIKAN untuk kita :)

Thursday, August 4, 2011

TVXQ Challenge Quiz # 8

Salam to all...
bulan2 Ramadhan ni pun aku nak gak post entry pasal TVXQ (sila yakinkan diri anda TVXQ=5) biaq pi la nak jadi HOMIN ka, JYJ ka... ada aku kisah? AKTF!

#SONG THAT MAKE YOU CRY (T_________T)

HOLDING BACK THE TEARS... (saya xleh tahan air mata pulak dgr lagu ni...sobs sobs)