Wednesday, October 26, 2011

Pengalaman cari kerja part 2

Salam to all...
cari kerja...lalala...cari kerja...

Abah: SPR nak pakai orang, jadi KTM (KETUA TEMPAT MENGUNDI) pergilah mintak kat pejabat daerah
Aku: Abah call la orang kat pejabat daerah, nanti chek pi ambik borang dekat dia ;p [kalo dah anak manja]

Hari tu aku pergi bertiga, FARAH, SYAFA & AKU. Dah la masuk salah tempat, mujur bangunan yang sama, lepas dah jumpa Encik R, dia pun beritahu kami yang KTM ni hanya untuk kakitangan KERAJAAN saja...
"Tapi ayah saya kata, semua boleh minta" "dulu ya, sekarang dah ubah polisi" PULAK! Tapi encik tu bagi gak borang, cuma borang kat situ untuk PARLIMEN MERBOK & BUKIT SELAMBAU
"Kalau nak yang SP, pergi kat MPSP" PULAK!

Setelah berbincang, kami pun setuju nak pergi MPSP di bangunan sebelah tingkat 2... mujur kereta parking kat situ..

[statement yang sama diulang]
"KTM untuk kaki tangan kerajaan"
"tapi kenapa? kami tak layak ke?"
"boleh, tapi RUGI, nanti TAK BOLEH CLAIM, orang lain dapat nak dekat RM800 awak dapat RM400 ja"
 [pakcik tu main psychology...duit duit duit!]
"kalo kerani mengundi?"
"dalam RM350...kerja tak berat sangat" ---> aku tengok kengkawan 2 orang lagi.
"tapi kat kota kuala muda...JAUH tu!" (tapi boleh dok skali) 
"okaylah..."
"nanti kami call, nak tengok kekosongan dulu"

#uih~ seksa betul nak cari kerja~

Sunday, October 23, 2011

JYJ dah sampai!!!

Salam to all!
Apa kabar semua? mudah2han sihat!
hari ni sangat best sebab apa yang dinanti sudah di depan mata!! Alhamdulillah! yay! *lompat sampai cecah bumbung* kekeke...

#sekarang bolehlah panggil diri ini true CASSIOPEIA ! hahahaha (TVXQalways5) kalo ada extra bajet, i'll buy TONE by TV2XQ...

thanks to RUCCI from GO KMUSIC STORE MALAYSIA add them @ FB

Tuesday, October 18, 2011

Pengalaman cari kerja part 1

Salam to all...
Semoga Rahmat Allah melimpahi kita semua...Allahumma Ameen.

Selesai Convocation 10 October 2011 aku rasa diri ni dah masuk fasa baru dalam kehidupan yang penuh cabaran ini... ecececeh.... yelah! masih dok tanam anggur lagi. Jadi keputusan diambil dengan mengajak member sekolah aku, Miss Syafa untuk ke PPD, nak apply GSTT. okayh.. Syafa ni town planner, aku social planner..hahah.

PPD Punya cerita...
Dengan penuh yakin dan tidak menoleh belakang lagi, kami mintak borang GSTT kat abang yang jaga kaunter.
"Abang, nak borang guru sandaran" aku
"Dah takda dik, sekolah pun nak tutup brapa hari ja lagi"abang kaunter
"Bila tutup?"aku tanya
"1 October"abang tu jawab
(dah 5 tahun aku tinggal sekolah, mestilah aku tak ambil tau sekolah tutup bila)

Lepas PPD kami terus ke PUSAT TENAGA KERJA a.k.a JOBMALAYSIA punya ejen untuk caw. SP.
kami pun isi borang hijau yang ada kat situ, tapi lupa pulak nak bawak resume. aduh! nampak benar xbersungguh2 nak cari kerja.
"Abang, esok kami bagi resume"janji kami kat abang kaunter tuh.
Sempat jugak menyelak iklan-iklan jawatan kosong yang ada...salin, jangan tak salin..

"where to?" soal aku
"lunch la... lapo"syafa
"Kepci?"
"okay...boleh call kat sana"

terus ke kepci...
call SWISS INN (F&B asst)
tuuttt.. tuutt...
"SWISS INN, may i help you"suara di talian
"Yes, may I speak to miss xxx"otomatik aku pun cakap omputeh hahaha
"She is off"jawab suara tadi

"Off daa... weyh! hari ni ahad meh... banyak opis tutup der"baru teringat
"weyh...ni kedah la call... MALAYSIA WOOD, S&O ELECTRONICS, LASER

kemana kita? budak-budak tanpa arah tujuan ...hahah
ECONSAVE!

Last-last balik macam tu je... esok kena datang pulak bagi resume...

Saturday, October 15, 2011

^____^

Bachelor of Human Sciences (Political Science) 
International Islamic University Malaysia
October 10th, 2011
Main Hall CAC, IIUM

Weep by Tohoshinki

君の事を想いながら 辿ってきたこの道
変わったこと 変わらぬこと あるけれど
しあわせとかその定義が 人それぞれ違っても
帰る場所はここにあるんだ
時は流れ 止まることなく だけど明日( あす) の行方は
この心のありのままに 選びたい
今の僕に出来る事で 出来るだけの「ありがとう」を
贈りたくてここにいるんだ
君が泣いたから 僕も泣いたけど
悲しいからじゃないんだよ
君が来てくれた それが嬉しくて
涙があふれ出すんだよ
澄んだ空を見上げながら 誓いあった約束
心が少し沈む度に 振り返る
今日の空は それはまるであの日の空… 変わらないね
きっと今も変わらないんだ
君が見てるから 僕は歌うんだ
何かのためじゃないんだよ
君がいるだけで そこにいるだけで
想いがあふれ出すんだよ
忘れられなかった 忘れるはずなかった
目の前の笑顔が 愛おしい
ずっと会いたかったよ やっと君に会えたよ
これから先も僕と一緒だよ
君が泣いたから 僕も泣いたけど
悲しいからじゃないんだよ
君が来てくれた それが嬉しくて
涙があふれ出すんだよ
君が見てるから 僕は歌うんだ
何かのためじゃないんだよ
君がいるだけで そこにいるだけで
想いがあふれ出すんだよ

Translation

I was always thinking about you while walking along this road
Some has changed and some has not
The meaning or definition of happiness may vary from person to person
But at least I have the place I can call home here

Time flows and never stops. 
But how to live tomorrow
I will choose it as my heart tells me.
I want to send you as much “thank you” as possible in any way I can now
That’s the reason I’m here

I cried because you were crying
But it’s not from sadness

I’m so happy to see you are here
That tears well up in my eyes
The promise we made looking up the clear sky
I think back on it whenever I feel a little down
The sky of today is just like the sky of that day…Just the same
Certainly, it has not changed
I sing because you are watching
It’s not for anything else
Just the fact you are there
Makes joy well up in my heart
I couldn’t forget you, there’s no way I can forget you
The smile in front of me is so precious to me
I’ve been wanting to see you, It’s great to finally see you again
Please stay with me for the rest of our life
 ALWAYS KEEP THE UKHWAH BECAUSE OF ALLAH :)

"kalau bersama waktu susah senang & makan brkongsi pinggan, tu baru namanya KAWAN SEPANJANG ZAMAN"- HLOVATE (Contengan Jalanan; I-Fend, p.17)
  
cr onetvxqforum + pinkcrazy

Wednesday, October 12, 2011

Convocation Diary~ I Think U know

Salam to All...
101011... Jam 11.45am, bermula episod baru dalam hidup aku dimana, sekarang aku secara RASMI di iktiraf sebagai salah sorang daripada beribu-ribu graduan di muka bumi Allah ini... Syukur Alhamdulillah, berkat kesabaran, kegembiraan, kesedihan dan kepayahan selama 5 tahun mengemudi bahtera pelajar Universiti berbaloi juga.

TAKUT bersulam GEMBIRA bergilir SEDIH...
Rasa macam tak mahu pergi konvokesyen sebab tengok gaya MAMA & ABAH macam tak excited untuk pergi bersama ambil scroll. I always said to myself "alah... undergrad je pun... memang la orang tak hairan, lainla aku ni nak pegi amek PhD..." (SYAITAN memang selalu sangat nak sesatkan orang dan nak melaga-lagakan) Alhamdulillah, setiap kali aku sedih, aku akan cari Quran untuk tenang kan perasaan. *Parents mana yang tak happy anak dia konvokesyen, cuma diorang tak nak tunjuk yang diorang care & exciter about it.

CONVOCATION DAY...
::PRE:: Disebabkan aku menetap kat Korea (perasan tak habeh)... jadi aku datang sehari awal. Hari konvokesyen tu aku dan family dah terpacak kat padang depan CAC pukul 7:05am... sempatlah bergambar dua tiga pose. Hari sebelumnya sudah berjanji dengan kawan-kawan, nak jumpa diorang untuk ambil pic kali terakhir...
*sapa2 yang tak CONVO lagi---> sila ambil gambar SEBELUM HARI-convo ceremony atau SELEPAS HARI convo... sebab kalo korang ambil on that day baaanyak-baanyak, maknanya korang akan pengsan bila dirumah nanti...kekeke
 ::DURING:: Ya Allah! Korang rasa BANGGA! betul tak? Jumpa kawan-kawan yang dah grad awal sebelum korang, peluk cium lepas rindu! tengok perubahan member-member yang dah keja, yang dah kawen, yang dah mengandung...wah! Happy sangat!
STAGE time! Dag Dig Dug di dalam dada... pergh! mujur gambar waktu terima scroll tu lawa..hehe... tambah lagi, dapat cium tangan rektor..
::POST:: waktu keluar dewan, dah tak nampak orang lain dah, mak bapak pun dah hilang ke mana. dengan gerai bunga yang bersepah. Semua orang juga pasti memenuhi board IIUM CONVOCATION tu... mujur dah ambil pic awal pagi tadi...ececeh..
 YunHo Ucap "TAHNIAH"

Abah & Mama

KUM BANG SHIN KI :p

VERY SUPPORTIVE CHINGGU


ePOP fanz!

GIFT!!

 

#misi sekarang nak cari KERJA yang SESUAI, lepas tu nak cari YUNHO yang SESUAI...kekeke Doakan ye!

Sunday, October 2, 2011

Pre-Convocation

Salam to All...
 Hari Graduasi dah hampir tiba! Tapi aku tak rasa excited langsung nak convo... memang orang kta sekali seumur hidup, tp entahla..aku rasa tak seronok pun...mungkin sebab pointer tak mencapai target & tak ada kerja lagi!! waaa...
tak apa lah... rezeki tu Allah yang tentukan... semoga aku diberikan pekerjaan yang sesuai nanti. InsyaAllah

 KUM BANG SHIN KI mini reunion

KOREAN CUISINE again! @SPRING POTATO sri gombak
aaaaaaaaa...nyum2 hahah
aisha try PERFECT TASTE (recommended) *perfect taste = longan, laici & rambutan juice RM6

waaniy lavender 

 giliran...giliran...

to bEcOnTinUed~