Monday, May 2, 2011

Travel Trouble part 2

Salam to all...
lama pulak nak cari mood menulis pasal trip to Hong Kong... sebab tak tahu kat mana nak mula balik... okaylah, sekarang, nak buat teknik IMBAS SEMULA atau dalam in english we called FLASHBACK...

19 APRIL 2011 (00:00am)
Semua berkumpul di MPH untuk buat solat hajat berjemaah & bagi briefing terakhir sebelum berangkat ke Hong Kong jam 03:01am.
pia dah macam jemaah haji pulak... 
nampak kotak kat atas ni? dalam tu ada kitab suci Al-Quran untuk di bawa ke Masjid Kowloon Hong Kong... 
HKD & RM...
waaniy & zaki the money changer! hahah
namja2 yang tersungkur sebelum berperang~ hehe..biasalah kul 2pagi kowt...diorang xpernah tido lambat...

LCCT PUNYA CERITA~
Alhamdulillah kami sampai di LCCT sebelum jam 05:00am... tapi disebabkan LEMBAB! LENGAI! LEMBUT! LAMPI! insan bernama JAMIL (nama sebenar) dari RM TRAVEL & TOURS (korang jangan ambil pakej from this company sebab kami dah terkena...memang menyirap!) 
bengang tak dapat solat subuh sepasal, lepas tuh kami kena bayar untuk luggage RM28 seorang... aigoo... mujur dalam dompet aku ada RM50... haisy! yang tak puas hatinya... time briefing bila kami tanya pada KHADIJAH (sedara encik JAMIL hahah) she said that everyone has 15KG each... maknanya dia dah bayar untuk luggage kami la...tup tup! kami kena bayar! omang ai! dah la on the spot beli tiket untuk advisor kami. kesian pada Kak Su (advisor) berlarian untuk kejar flight... 
setiap kejayaan program mesti ada WANITA hahaha...
@abil @pepe@ain@nini@kaksu@waaniy@noni @keyna
K.R.I.S.PATI.H
@shapik @helmy @zaki @alif @fareez @farid

 dan yang lain...
flight AK76 depart 07:10am

DRAMA KOREA @ HONG KONG?
disebabkan agak lambat & banyak prosedur yang nak kena ikut, kami dah macam dalam drama korea...tang mana? hmm... tang kami tahan pintu balai perlepasan dari ditutup...kekeke...sebab tunggu Kak Su, dia paling akhir sampai kat balai perlepasan. mujur akak yang jaga pintu tu baik... Drama Hong Kong? kekeke... itu hanya diaplikasikan pada diri ini sahaja apabila mesin imbasan itu BERBUNYI! kya!! watak aku inspektor okay! bukan penjenayah...(tiba2 teringat scene YunHo jadi polis dalam BUG...) mungkin jacket jeans tu ada besi terlarang hahah...
anak angkatku...kekeke
~ i got you... under my skin...eh! sky~
setelah mendarat... nak dapatkan cop immigration HK

HELLO HONG KONG!
Alhamdulillah kami selamat sampai lebih kurang jam 11:30am... Mujur wajah-wajah mereka masih manis dipandang dan begitu teruja sampai di sana. Acara kami bermula jam 17:45 iaitu makan malam, sebelum itu acara bebas. APA YANG BEST DI HONG KONG?
kami menginap di hotel CARITAS BIANCHI LODGE...berdekatan dengan TEMPLE STREET & LADIES NIGHT MARKET 

TUJUAN UTAMA KE HONG KONG
 
HONG KONG POLYTECHNIC UNIVERSITY (sila klik )
Setelah meminang banyak university terbaik Asia & pinangan kami ditolak... jadi mungkin Jodoh kami bertemu university ni. Syukur kerana pemilihan universiti ni sebagai kayu pengukur untuk penambahbaikan hostel kami tidak sia-sia. Banyak ilmu yang kami timba di sini (wah! tiba2 aku jadi skema pulak! tukar mode!) kekeke...baiklah... nak bagitahu yang system kat sini agak sedikit berbeza dari system yang ada di Mahallah kami.
  1. Nama setiap asrama (HALL) berdasarkan kata-kata atau peribahasa dari CONFUCIUS. Contohnya XUEMIN HALL 
  2. terdapat begitu banyak fasiliti untuk kegunaan pelajar seperti DANCE ROOM, SNOOKER, GYM, KARAOKE dan banyak lagi selain WASHING MACHINE, PANTRY & COMPUTER ROOM (tp diorang ala2 ITD kat Mahallah tu)
  3. Sempat bertanya pada Alex mengenai cara nak tarik student, jawapannya ada makanan & something attractive...
  4. STUDENT CARD a.k.a RECHARGE CARD: setiap pelajar boleh recharge sendiri card diorang menggunakan mesin. Kalau di RUQAYYAH agak leceh sebab officer yang tolong rechargekan... HALIMAH belum ada.
 jauh nau dari campus ke kolej...huhu..
student leaders 
@bernice@martin@alex 
gambar kenang2kenangan bersama

tO bE cOnTiNued~ (photo credit to Mr. Ahmad Zaki Zainul)

Sunday, May 1, 2011

jumpa korean pulak

Salam to all...
korang dah pergi INTERNATIONAL BOOK FAIR @PWTC? 1 MAY last kalo tak silap...
Kawan ajak pegi sana, ikotkan je walaupun tersangatlah berminat beli buku2 tebal... tambah-tambah novel... mybe dilahirkan sebagai auditory person, jadi semua info cepat dicerna melalui pendengaran...

Dalam jam 2 kami bertolak dari gombak ke PWTC...

1)Kad arnab RAPIDKL!
 Terbukti agak lama aku tak keluar dengan bus smpai penguatkuasaan pakai kad RABBIT RAPID KL 1 MALAYSIA pun aku taktau... okeylah...kepada yang belum tau, meh nak oyak bui... Kad ni boleh dibeli dari bus berkenaan, bayar RM5...kalau nak top up, kat dalam bus hanya RM5, kalau kat kaunter boleh RM10 keatas...caj beli kad RM2. Macam dalam drama Korea. Hari ni duit aku terbang dalam RM15, akaun aku sekarang hanya ada RM4.50...


2) JADI TOURIST GUIDE
Yang ni pun kalau ingat rasa nak tergelak berdekah2... lepas seberang jalan dari Masjid India ke LRT STAR, aku dengan khusyuknya baca signboard kat atas kepala aku...Waaniy dah jauh menapak dihadapan... aku ternampak sorang lelaki datang dekat pada aku lalu hulurkan sesuatu... dengan sombongnya aku tunjukkan isyarat 'No thanks'... mujurlah aku sempat sedar, rupa2 dia pegang peta & nak tanya direction...kekeke...
U.knoWana: Sorry...(rasa bersalah)
Korean boy: Where is this place? (showing me map. KLCC)
Aku pun jerit panggil Waaniy...
Waaniy: where do you from?
Korean boy: Korea
U.knoWana & Waaniy: Anneyonghaseyeo! (semangat giler keh)

Waaniy pun sempat bertanya which part of Korea, why come here,where he stay in Malaysia...
Kami pun bawak dia semula stesen Masjid Jamek Putra LRT...Waaniy siap beli tiket ke KLCC kat dia...
muka nampak macam terharu & tergamam sebab ada orang boleh cakap korea dengan dia...

Korean Boy: i wanna give u some korean money, but i don't have it right now...
Waaniy: Gwaenchana...
U.knoWana: Send my regards to U.Know...kekeke...
mamat korea tuh now 90 darjah kat depan kitorang...

3) DERIK KERISEK- FAISAL TEHRANI
Selepas KETUPAT CINTA (baca half buku jer) aku nak try buku lain dari FAISAL TEHRANI...tap smpai sekarang tak ada mood nak buka & baca. Nanti kalo rajin I will try review buku ni...