Monday, May 31, 2010

phew!

salam to all...
rasa cam da lama tak update blog nih... ntah la.. byk menda mengganggu otak ni...
for this week.. i have lotsa thing to do..
  1. FINANCIAL REPORT  for ZOO program (allergik dgr perkataan ZOO neh).. buley tak aku nak wat jahat bagi person yang tak contibute langsung for program ni wat je Financial report ni?? tapi xsampai hati la plak. lagipon tuh tugas aku... memang la aku tak taw langsung camna nak wat financial report tuh... time ni la aku nak belajar kan? kalo lengah2 nanti xbuley claim plak. xpasal2 aku kena M.A.K.I.. phew...
  2. ASSIGNMENT GOVERNMENT FINANCE naseb bek postpone till 3rd June... tapi sehabuk pon aku tak taip lagi... laptop pon nak masalah time nih la... pas nih, aku xnak bagi da sesapa pinjam laptop neh! biar lah dia nak mampus sekalipon (astaghfirullah al azim).. maaf, saya sudah hilang sabar...
  3. LAPTOP di serang virus! Word da jadi colourless! waa... camno nak wat keje weyh!
  4. ARABIC QUIZ thank to Allah & ustaz... postpone till next week... kalo x mau meroyan aku... 
  5. KOREA thingy... ada masa 4 bulan nak workout! Ya Allah sempat ker?? Banyak plak kekangan aku nak pi sana berlenggang ni... PRESENTATION to MOHE, MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS, MINISTRY OF TOURISM, KOREA PLAZA...kalo xder orang volunteer baru aku pergi... 
"Ya Allah... i need bless & help from you... i know you loves me... that is why you gives me this test... need ur guide! ameen"

friends: sorry if kekadang aku blur & xfokus on what u guys saying! cz aku banyak fikir lately... mianhe!

Saturday, May 22, 2010

Housebird keeper yang B.A.N.G.A.N.G!

Salam to All...
thanks to Allah, arini Halimatus Saadiah Residents cuba untuk buat amal terhadap salah satu makhluk Allah iaitu HAYAWANAAT!! (haiwan2)...

7am depart from MAHALLAH
7am la sangat kan, aku pon turun kul 7.15am..hahaha.. kna perli rapat
"aik wana, komiti pon turun lambat ke?"
aku pon wat selamba jawab...
"alah, kalo saya turun awal pon, yang len lambat, bas xjln gak...hahah"
 before depart to zoo

8am ARRIVED at ZOO
huh! kat letter tuh tulis we are from SMK LEMBAH KERAMAT! ape ke pekak operator tuh! jauh sangat UIA & SMK LEMBAH KERAMAT... okayh... malas bising...  lets say ''kimchi''
wana + nuha + eza + nurul
kitorang ditempatkan di BirdHouse (2nd largest part in zoo after SAVANAH )
atas lori nak g BIRDHOUSE
BIRDHOUSE! here we are!
1st tugasan yang ktowg kena wat adalah bersihkan laman sangkar burung yang besar2 tuh.. kerja yang memang memenatkan...sebelum mula tugas da kena tengking dengan keeper kat situ! da wat mood aku swing! okayh wana sabar2.. u are an educated person.. 
aku memang xsuka wat keja tanpa hiburan pastuh aku pon buka mp3 dalam playlist aku iaitu LOVE, BOOM-BOOM & LOVE LIGHT etc... sempat lagi menari GEE ngan eza & nurul hahah..

pas siap cakar +sapu+ sodok sampah... ktorang diberi mandat bersihkan kandang EMU & WALLABIES... EMU tuh, ngeri! Eza sangat takot! hahah...
terpijak najis emu? hmm... menda biasa... btw wallabies tuh sangat pemalu! asik berkurung jer...
okay! suma kita rest 20min!
tapir cipan nih... tido..nyenyak kan?? siap berdengkur okayh!
okayh!!
KEBENCIAN BERMULA!
after rehat 20 min tuh, ktorg pegi balik tempat tuh, as expected cuci kandang sampai kul 12.30.. sampai aku disudu oleh 'adik' (nama burung ) kekeke...
dapat reaht sampai 2.30pm... pas tuh, ktowg pegi semula dlm 2.45pm... kira 15 min late...

....waiting & keep waiting....

''akak, nak wat keje ape eh?" wana 
''jap, akak tanya abg tuh.." kak keeper
"korang patot masok kul bape?'' abang keeper
''ktorg datang tadi, xder orang" wana
"da tuh, xtaw tanya ke?"bla...bla...suh diowang balik ar!" abang keeper
" nak balik ar nih! terima kasih la!" wana (aku volunteer bukan KULI!)

ktorg dihantar ke satu bilik, kononnya nak tentukan naseb ar...
muka ketat... tunggu di bicarakan..
arakian masuklan Zoo pnya officer... 
they said that our section & session of community service is TERMINATED due to none of  us DOING WORKS all day long! only one person did... itu pun she tells the wrong name! weyh! TAK LOGIK ar pompuan... xkan dalam banyak wat keje cam nak mampus ko nampak sorang jer!
xpasal2 aku BERTEGANG URAT ngan ko tadi kan?
i'm not going back to that place again! its my promise!

we are conducting COMMUNITY SERVICE not SLAVERY SERVICE!

Tuesday, May 18, 2010

M.E.R.E.K.A & S.A.Y.A..


DA SILVA ROBERTO CARLOS
FOOTBALLER
2002-NOW
 best friend to DAVID BECKHAM. Mula minat kat R.Carlos ni time Brazil VS Malaysia. He is very powerful player. Dia main bek kanan bahagian pertahanan. impactnya... time WORLD CUP 2002 prestasi kehadiran aku ke sekolah sangat teruk. Ye la, game kul 2ptg, Malam... bila pegi sekolah, time PJ mesti suggest kat cikgu nak men bola sepak. hahaha....padahal kaki bangku tak hengat. sebab minat kat dia? hmm... gigi dia, hahahah...& kelebihan dia kat free kick! dia da penah sampai korea! wahahahaha...btw my nickname that time RC0306 & CARLZEGUET
 

adik2 jgn tiru aksi ini... time akak je buleh buat name tag nickname...kekekeke... inspirasi dari DIAN SIRA (DI VANESS BAE) cz die minat VANESS F4 & BAE YONG JOON


FAHRIN AHMAD
ACTOR
2004-NOW
saya sangat suka FAHRIN!!! hahaha... start minat waktu dia blakon MIFTAHUL JAMILAH... jahat dia dalam tuh, watak sampingan jer. tapi time die blakon ngan UMIE AIDA pakai baju pilot! bergoncang jantung! hensem maaak!!
Ingat lagi PN. JURIAH pernah kata kat aku... kalo nak jadi bini fahrin, kena la sama taraf cz die ad degree... motivation 4 me...inspirasi FAHRIN, saya masok UIA...wat degree... yang xleh blah, time wat ayat utk BM, aku letak nama dia.. mesti panel yg cek kertas exam terbahak2 ketawa cz ado jgk budak sewel...kekeke..

TIK JESDAPORN PHOLDEE
2005-NOW
tgk tak SODA & ICE TEA? FOX & SUGAR CUBE? KEAW TAH PEE? hmm... QUEEN OF LANGKASUKA? Kalo tgk mesti kenal mamat neh...cutekan? macho! hehehe...okay la.. disebabkan minat yang mendalam pada TIK ni, aku pon boleh la cakap THAI sket2... aroi chang lei (tasty), khorb kun kaa (tq), sook sun wan gerd (happy besday)...hahaha...arituh try cakap kat pakcik jual songtam yg songtam dia tuh AROI! Tup2 dia balas balik... terpinga2 aku...
transfromasi nama ku CARLZEGUET ---- CARLZEGUETIK

LEE DONG WOOK
ACTOR
2007-NOW
Ni suma gara2 EZA & SHYFA kasi aku tgk MY GIRL.. pastuh, terus aku trace suma citer mamat neh.. ARANG, PERFECT COUPLE etc.. time ni tahap gila KOREA terbatas lagi, cz aku nampak dong wook je.. padahal time skolah aku minat gak JANG DONG GUN.. tapi minat bese2 jer...

JUNG YUN HO
2009-NOW
ACTOR
ngueh3... baru lagi den minat oppa Yunho neh...tak sampai setahun...okaylah.. disebabkan aku sekarang SANGAT OBSES dgn mamat neh byk perkara yg tak diduga jadi dalam idop aku... antaranya:
  1. restart learn Hangul.. thru internet la tapi..(aku sangat lemah bahasa... dat y arabic aku xpenah dapat A!)
  2. start to make lotsa friends! thru blogger + FB + Twitter.. banyak menda baru diterokai ku..wah!
  3. change my online name from CARLZEGUET -----.> UknoWana..
  4. works hard on proposal to KOREA. InsyaAllah..

tak mungkin ku lupa....

salam to all...
pejam celik, pejam celik da masuk 4th year aku di TAMAN BUDI & ILMU nih... xsangka betoi! i'm senior right now... igt lagi time baru2 masok UIA dlu, tercengang2.. menggelabah suma ado...

PRE-TAARUF WEEK:
seminggu sebelum taaruf aku diserang bisul! malam yang nak daftar tu memang aku dah give-up and tak mau sambung study dah kat sini, bayangkan, aku nak duduk pon xbley bla sakitnya!

TAARUF WEEK:
selam 3 hari taaruf week tuh aku stay kat sickbay, memang tak larat sangat, efek bisul tuh sampai demam.
aku tak join apa2 aktiviti pon. Hanya Allah jer yg tahu sakit aku. after taaruf, every week pagi2 aku akan melawat clinic utk dressing luka bisul tuh. kalo nak taw, aku ni pon VIP kt clinic tuh, yg bes everytime aku mintak MC mesti approve. kawan lain memang jeles la.. hahahah

BARRED FROM FINAL EXAM!
mesti korang fikir, giler ar budak neh first year da kena BARRED! ngueh3..
ni suma dsebabkan aku careless... tak check confirmation slip (junior2ku sila check kalo buley sampai abes ADD & DROP  period)  taw tak subjek apo? ARABIC LQ2083! patot la sampai sekarang aku ngan arabic tak brape ngam... utk selamatkan pointer aku, terpaksalah aku withdraw subjek tuh dengan membayar RM500 (cz WITHDRAWAL AFTER ADD & DROP PERIOD). Kebetulan kawan aku pon sama naseb. my dad was very angry la kan? "oh! selama ni tak pi class naa.. sampai kna barred.."
Tapi naseb baik akak STUDENT AFFAIRS tuh bley kautim, dia discount jadi RM300... cz we are 1st year, tak faham system lagi.. on the day yg ktowg pegi bayar tuh, aku mintak kurang lagi, last2 dapat RM150... i was very happy! tapi tu la, RM150 tuh da buley beli CD TVXQ da... tp time tuh tak kenal lagi. ngueh3..

INTENDED MAJOR IN HUMAN SCIENCES
My dad memang nak sangat anaknya ni majoring in PSYCHOLOGY. tapi abah, dalam banyak2 core course HS ni PSYCHOLOGY la anakmu dapat C.. Yang len suma A & B+. so i chose POLITICAL SCIENCE as my major. SPECIALIZED in COMPARATIVE POLITICS & POLITICAL THOUGHT...haha.. 2 cabang yg berbeza, patot aku combined CP & INTERNATIONAL RELATION..tp aku memang tak suka IR & PUBLIC ADMIN. coz aku tak suka sistem. bureaucracy etc

PART OF MRC
MAHALLAH REPRESENTATIVE COMMITTEE HALEEMAH.
i'm not smart & not a fast learner. but you can count on me. sebelum aku jadi MRC, aku follow roomates aku yg juga MRC before this join program. Bila da dok ikot, Kak Wida suggest suh pegi interview. but i'm not selected at first. tapi aku still join program sampai orang igt aku MRC. hahaha... aku ikot program U utk MRC cam McLEAD @ GENTING. bayangkan somebody yg tak de post ikot program. hampir setahun ikot program, interveiw utk next tenure MRC ado balek. Kak wida suh try lagi... aku pon try... GUESS WHAT?
aku dapat & my post INFORMATION & EDUCATION... my job, publish BULETIN & CREATE BLOG and any means to promote HALEEMAH.

Sunday, May 16, 2010

‘COUPLE’ isu berbangkit…


Salam to all,

Alhamdulillah ALLAH bagi aku ruang utk berfikir & kekuatan utk berkongsi. Camne nk mula ek..

Case 1:

Seorang cewek yang sgt patuh pada setiap arahan cowok dan sanggup berkongsi segala2nya demi CINTA sejati. Cewek sanggup xmkn demi nk simpan duit asalkan bley keluar berdua hujung minggu. Hubungan cinta dirahsiakan dari orang tua, Bila ditanya mengaku bertunang. Tak kisah keluar berdua2an sedangkan tahu secara terang yang COUPLING = HARAM. Bila bersama family terutama mak ayah dirasakan berada dlm kurungan. Rakan2 yg cuba menegur dianggap envy, jeles ngn dirinya mungkin kerna yg menegur itu xcantik & xpunya cowok sepertinya. Tak jumpa sehari dirasakan diri kekurangan sesuatu. Ada plak yg nk tunjuk COOL teman member kluar ber2… aish, kalo da bangkai gajah tu, ttp ngn kain lambat laun taw jugak..

Analysis:

Patuh arahan cowok yg belum tentu jadi SUAMI adalah pekerjaan yg sgt sia2 dan rugi, xbebas wat kputusan sendiri, sedangkan arahan MAK BAPAK ko pon blum tentu ko wat. Itu MAK BAPAK yg SAH2 ad talian darah ngn ko, yg CONFIRM tanggungjawab ko utk PATUH! Sdgkan ckp ‘ah..uh..’ pon da kira berdosa. BODOH sgt la kalo berlapar demi nk jumpa yg bkn muhrim, wat maksiat jer, adoyai! Sia2 tuh… betullah bila kata2 yg:

“ orang yang tahu agama lebih SAMSENG dr yang jahil”

da taw couple tuh haram, nk kapel jugak kan… aku pon kdg bingung gak… kire mcm luah mati aku, pendam pon ak mati… jd sementara da kesempatan hidup ni, bek aku SEDARKAN yang KHAYAL, KEJUTKAN yang LENA, INGATKAN yang LUPA, LURUSKAN yang BENGKOK, Before aku kna jawab kat akhirat.

Aku pernah kena sembur, “weyh.. ko xde pakwe cakap pandaila… bla da ad baru ko taw, ntah2 lagi teruk”
Hmm..betulla tu, hati manusia ni kan bolak balik, kalo ak pon jd cam citer yg aku tulis ni, jgn segan silu utk ingtkan aku yea…

LET US CHECK

1. Parent order: korang obey x? kalo obey, bagus… tp kalo x, xlambat lagi, apa2 yg korang wat jgn sesekali lupa MAK & AYAH, bless from parents tu la bless from Allah. Igt, suami/isteri bley cari, mak bapak sorang tu jer. Xda ganti…

2. ALLAH’s order: solat camner? 5 waktu cukup? Cukup! Alhamdulillah… solat tuh sejurus masuk waktu ker? Sepantas anda reply msg SI DIA? Lg pantas? Bagus! Kalo hubungan ngn PENCIPTA kita xjaga, cmner nk jaga hubungan antara manusia yg confirm sama level…


ramai tanya aku, xteringin ke nak couple?
this is my answer..

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).” Surah An-Nuur(24) ayat 26

bukan aku nak kata yg kapel2 ni keji, tapi aku percaya janji Allah itu pasti & xsanggup nak betray pasangan aku in future & i hope he also thinks like that...i'm very thankful to Allah cz i'm not pretty so aku dkurangkan beban dari orang cantik, kerna kecantikan itu kdg2 satu fitnah buat dirinya....(saja letak pic ROZITA CHE WAN, cz for me she is gorgeous!!! xde kna mgena ngn entry)



Wednesday, May 12, 2010

Congratz! Gomupsumnida...



to miss LIYANA ZAHIM

thanks for ur NOVEL...
i'm PROUD of you...
do produce more & share your thought with others!

NOVEL: RINDU TERCIPTA
PRICE: RM19.90

interested to know more bout her??

http://profenel53.blogspot.com/

Kongres Integriti Pemimpin Mahasiswa 2010- PICC PUTRAJAYA

kegemokkan terserlah...ha3



@toilet? kekeke.... diowg xpasan pic nih....

PICC main hall....




credits to suliya mazlan....

Sunday, May 9, 2010

mama kau ratu hati ku!


happy mothers day!!!
sElaMat HarI Ibu!!

Mrs. Sharimah Mohd Noh

Saturday, May 8, 2010

Saturday, May 1, 2010

K.A.W.A.N vs S.A.H.A.B.A.T


salam to all...

apa beza KAWAN & SAHABAT?
mengapa perlu ada 2 istilah? KAWAN bukan SAHABAT ker?
okayla... skrg aku nak share pengalaman mengenai kawan & sahabat neh...

KAWAN biar BERIBU...

selama Allah berikan 22tahun hidup aku neh, mcm jenis kawan yg aku da jmpa, rapat mahupun hanya sekadar senyum bila bertembung...
Alhamdulillah, Allah beri aku ability utk rapat & boleh 'masuk' dgn sesapa saja. erti kata lain, aku senang la utk berkawan...
sampai kdg2 aku boleh bersembang dgn kwn2 mak, ayah, makcik & NENEK aku... erti 'malu' utk memberi pandangan tuh xda langsung...
tapi harap maklum, majority kawan2 aku adalah PEREMPUAN, LELAKI buley dikira dgn jari... mungkin sebab CONVENT yg shape aku camni... TAPI! aku xde ar JAKUN kalo jumpa JANTAN! polisi ngn kawan LELAKI dikit berbeda... i will never ever tegur diowg dlu, kecuali aku knal sgt rapat bru aku tegur... lantak la nk ckp aku BAJET ke... i don't care! kekekeke.....
kalo buley aku xmao tgk kawan2 aku susah, tp kdg2 aku pon xdaya nak bantu if berkaita M.O.N.EY... Sorry friends... tp i will try 2 as much as i can... no worry friends...

SAHABATku KAMU!!

>biarpon aku salu saja nak cari pasal dgn kamu, itu maksudnya i wanna dig urself deeper!
:MY SOUL MATES:
:MY SOUL FIGHTER:
:MY OTHER HALF:
>biarpon aku salu buat muka & kdg2 bena x bena dgn kamu, namun hati aku sayang kamu!
cuma dalam hatiku punyai satu rasa yang aku xmampu aku lari...
----takut kehilangan kamu----
maafkan aku... tolong jangan pergi dariku....
doakan persahabatan ini... berkekalan....

Malay vs Korean

both of them are.....