Saturday, July 31, 2010

PETROSAINS KLCC -CHINGU OUTING


Salam to all!
Alhamdulillah setelah berberapa kali tertunda disebabkan factor-faktor kekangan masa dan sebagainya, akhirnya pada tanggal 30 July 2010  Ilanie, Waaniy, Bi, Attriyyah (all of them are unni’s for me)…dapat outing bersama! This is their final semester! Hwaiting Unnies! Saranghanda! hahaha…  best gak jadi maknae ni, tapi dilihatkan rupa, Att-unni lagi nampak comey. 
Kitorang bertolak ke KLCC kul 11 lebih, sampai sana nak dekat kul 12. Sepanjang 1 hari aku berjalan, macam2 pengalaman aku alami.
Mula-mula, waktu naik tren dari terminal putra ke KLCC, waktu dekat dalam tu, ada seorang pakcik naik and stand depan kitorang, Att pon pelawa pak cik tu duduk, but he refused to sit, masih gagah katanya. Pak cik tu Tanya course kami ambil di U, kami jawab, HUMAN SCIENCES. Bermulalah pakcik tu cerita pasal anak bongsunya yang study kat matrik banting amek sc hayat, anak sulung dia engineer, 2nd akauntan, third kerja kat Cyberjaya. Agak bertuah jugak pak cik ni dapat anak2 yang menjadi. Dia pun pernah kerja kat Jepun 29 tahun! Sekarang dah pencen. Bila dengar pakcik tu cerita pasal anak dia yang last tuh muka pon macam jepun dah, salah sorang dari kami Tanya, ada FACEBOOK tak? Tapi pak cik bagi ceramah pulak pasal badside of FACEBOOK, terkulat2 kawan yang Tanya soalan tuh. Nasib baik tak terlepas tren, asyik sangat dengar pak cik tu bcerita. Hahaha…
Sesampai di KLCC, terus jer naik level 4. Ambil pakej kombo muzika. Yang aku tak faham, harganya RM15 per person, bila Tanya, kalo guna student card harga brapa, abang kaunter tuh kata RM15.20. hah! apsal mahal dari tak guna harga student…pelik..pelik..
Penjelajahna PETROSAINS bemula dengan naik gondola MUJACKO…hahah comey! Pastu menjelajah masa dari zaman batu awal sampai sekarang. Masuk je kat tempat dino, dino tuh menyanyi lagu…kitorang pun sempat korek petrol guna kapal korek…bes! Terus ke bahagian show, time tuh show pasal tekanan, sekali lagi Att jadi bahan ujikaji, duduk atas paku yang disusun byk2. Lepas tuh, pegi kat bahagian yang melukis (aku tak tau nama dia).
MET KOREAN CITIZEN! Waktu asik tengok mesin tu bergolek, aku tertangkap perkataan yang pernah aku dengar, muka macam cina, oh Korean rupannya… budak2 umur 11-15 tahun. Tiba2 mulut aku terucap “KYAA!!” taajub dengan mesin tuh, budak2 tuh dongak tengok…hehe.. pas tuh, time diowang nak test guna mesin tuh, my friend Waaniy said “tolya”(tak tau eja) means pusing2 @ push that thing, than budak2 tuh terkejut! Dia cakap kat kakak dia “they can speak hanguk”. Kami ketawa, we said we love big bang, budak2 korea tuh jerit, semua orang pandang, diowang seronok plak, sorang lagi dok promote B2ST… tetiba mulut ni ringan plak nyanyi ‘’mystery…mystery..” apa lagi, adik Korean tuh pun wat gaya tarian lagu tuh. Memang kelakar abes la…tak sangka Att, aku, Waany ngn budak2 korea tuh masuk air…eh kat petrosains jadi masuk minyak la kan.
Perjalanan seterusnya, naik helicopter dgn budak2 skolah... rasa macam betul-betul terbang! Naik pelantar minyak, masuk dalam bilik pekerja kat pelantar, posing2 2 3 kali. Pastuh berkejaran pergi musolla… Zuhr prayer tak settle lagi…

#ILANIE, raBIaton,WAANIY,ATTriyyah! Thanks a lot! May Allah always blessed our friendship! CHINGU SARANGHAE!

Friday, July 30, 2010

Waaniy-Unni

hari ni aku dan kengkawan berjaya 'mengenakan' Waaniy Lavender... Waaniy unni! sorry lah coz kitorang 'curi' enset kamu...kui3..tkot enset tu kena air time kitorang nak simbah air nanti. Tepung tadi tuh terbanyak plak baling heheh... jgn marah ye unni...

Mahallah haleemah Open Day!!!!

Friday, July 23, 2010

Shee tags me! hahah

SIX NAMES YOU GO BY (this is not easy!):
  1. wana
  2. shazwana
  3. ayong
  4. wan
  5. UknoWana
  6. kakak
THREE THINGS YOU ARE WEARING RIGHT NOW :
  1. track suit
  2. tudung
  3. long-sleeve t-shirt
 FOUR THINGS YOU WANT VERY BADLY AT THE MOMENT:
  1. International political economy text book!
  2. research method salikind
  3. yunho
  4. yunho!
 THREE PEOPLE WHO WILL SEND THIS BACK TO YOU:
  1. Jaenurr
  2. Misz syafa
  3. fay
   TWO THINGS YOU DID LAST NIGHT?
  1. watched OH MY LADY...again!
  2. promote health product
 TWO THINGS YOU DISLIKE TODAY 
  1. bureaucracy
  2. mood swing!
TWO PEOPLE YOU LAST TALKED TO ON THE PHONE:
  1. kak Ros
  2. mama
TWO THINGS YOU ARE GOING TO DO TOMORROW :
  1. jalan2
  2. tidor
THREE OF YOUR FAVORITE DRINKS:
  1. plain water
  2. plain water
  3. teh ais
 
And please do not spoil the fun. Hit forward, delete my answers and
type in your answers.. Then send this to a whole bunch of people you know
INCLUDING the person who sent this...
 
 

    Tuesday, July 20, 2010

    Tuju! jangan tak tuju!

    salam to all!
    riadah saya ari ni men tuju selipar! rasa macam kembali zaman kanak2 bila dapat berlari berkaki ayam, terpijak rumput, batu ala2 refleksiologi gitu! hahah.. da lama rancang nak men permainan tradisi ni... tapi rule memang men bantai jer! muahahaha... semangat berlari arini... nak kurus punya pasal, nant Yunho boleh la kendong saya! wah! angan2 tak bley belah! kekeke... nak sihat lah! Kak Bi, Wani, Lani, Aini Att! komawo! Wana enjoy habes ngan korang! hopefully dapatlah kita gi PETROSAINS 30 JULY ni! this week Att nak pi kursus kahwin plak. Nasib aku dah pegi last year! sesapa yang tak pegi lagi tuh, buley la pegi...student price murah jer...kekeke...

    budak-budak ni konon tunjuk pelangi....hahhah

    Saturday, July 17, 2010

    LELAKI nampak CUTE bila...

    Salam to All...
    Entry kali ni sekadar suka-suka, tiba-tiba rasa macam nak mengutarakan sesuatu yang common antara perempuan-perempuan di serata dunia, korang semua boleh agree & disagree with my statement.

    LELAKI nampak CUTE  bila...

    1. DENGAN KANAK-KANAK


    2. MENARI

     3. MENGAJI



    4. KIDAL

    5. MACAM NI?



    hahaha.... da takda entry len nak buat, isi masa lapang... ngueh3...

    Donashi...

    Salam to all...
    semalam aku menghabiskan masa di Jusco Wangsa Maju dengan Eza & Nurul... biasa la, bila PTPTN da masuk, best la bershopping... ngueh3. kompiden abesla bila shopping coz duit tgh tebal...masuk bulan len, menikus je la kat bilik...hahahah

    sempat beli Donashi coz sangat CUTE!

    Kenduri-Kendara

    Salam to All...
    hahahaha....entry macam ada kenduri besar2 je kan? saja nak promote kelebihan hidup berjiran. Rugi kalau kita ada jiran-jiran tapi tak bergaul dan bertegur sapa. Ukhwah dan silaturahim yang terjalin bakal longgar dan terlepas. Tau tak korang, jiran ni fungsinya lebih besar dari sedara mara? Contohnya kalau malang menimpa, jiran terdekat adalah orang pertama yang kita akan cari, kalo nak tunggu sedara mara mungkin lambat. jadi janganlah sombong dengan jiran-jiran anda. Aku kira bernasib baik kerana dapat jiran-jiran yang sporting dan best! Alhamdulillah aku kenal jiran-jiran aku dan bertuah dapat mengenali diorang. Jiran Maksu pon aku rapat disebabkan aku ada 3 rumah yang aku selalu bertempek setiap kali balik rumah. Malam (tidur) dok rumah sendiri, Pagi (sarapan)dok rumah tok, Tengah hari (lunch) singgah rumah Maksu. Kalau rajin berjalan-jalan kat rumah Mak Uda. Memandangkan family member tak ramai, jadi aku rapat dengan Mak su & Mak uda, So jiran-jiran diorang, jiran aku jugak...

    Birthday Ipan (jiran-jiran Maksu)


    Wednesday, July 14, 2010

    Muktamad!

    special message to my dearest MRC members.
    • Siti Salehah Samsudin
    • Tuan Nor Shazni Tuan Muda
    • Hajar Aishah Yusof
    • Farah Eliana Adnand
    • Nadiah Kamal
    • Nurul Shima Abdul Rahman
    • Sofiah Baharin
    • Marahani Suni
    • Izzatul Muslimah Asad
    • Nur Farahin
    • Nur Suliya Mazlan
    Cepat betul waktu berputar, dah setahun kita berkenalan, dan semalam kita buat keputusan untuk BERPISAH!
    Terima kasih atas segala-galanya. Walaupun aku rasa sedih nak lepas jawatan ni, tapi bila fikir semula, aku dah malas nak berorientasi semula dengan muka-muka baru. Kerana kekuatan yang baru aku terima iaitu korang dah tak ada. Rasionalnya, biar mereka semua sama-sama baru. let them inject new life and spirit to our Mahallah.
    Tapi aku harap korang dapat bagi sokongan penuh untuk program KOREA 2010 ni.

    Mohon maaf atas semua kesalahan dan  khilaf yang pernah terjadi. Jangan pernah lupa aku dan kenangan kita!

    "YOURSHIMI HAE JUSEYO!"

    Monday, July 12, 2010

    hari pertama...

    Salam to All...
    harini 1st day start kelas...dan aku
    • tak print lagi confirmation slip!
    • credit hour ada 7! minimum 12.5!
    • first class aku skip! (da biasa pon wat cenggini)
    dah la aku bangun lambat! kul 8.30 baru tegedik-gedik nak iron baju, nak mandi... masuk toilet shower favourite ado org pakai! waaa!! shower last tak leh tutup pintu! tapi memandangkan kelewatan aku tahap A! aku pon mandi kat dalam toilet tu jugak! letak towel untuk tahan pintu dari terbuka, nasib baik tak terbuka, kalo tak...mau terkejut badak member aku..kihkih! mandi pun tak basah, makan pun tak kenyang dok pikir credit hour aku yang masih 7hour tuh!
    On the way pegi department aku congak2 last2 aku amek keputusan pegi ITD nak print Confirmation Slip!
    tapi ITD orang macam semut! ramai tahap A! liar mata aku cari2 jumpa dengan IDA, dia murah hati nak bagi guna akaun dia print slip aku. Thank you Ida...
    langkah seterusnya, pegi department...dah la borang tak isi! beratur dalam 15min baru dapat jumpa dengan H.O.D! mantan lecture... Tunku Mohar nak apply
    • ADVANCE RESEARCH METHOD
    • INTERNATIONAL POLITICAL ECONOMY (subjek wanted!)
    banyak student keciwa bila kena rejek mintak subjek IPE, aku? camne? kalo tak dapat! dah la 4th year! subjek core pulak! camana!!!! Alhamdulillah! aku dapat add 2 subjek tu! yay!

    Next station! pegi balik ITD, orang makin ramai! tak tau la kuar dari tanah mana, turun dari langit ke... tiba2 aku nampak sorang yang aku kenal! kebetulan dia nak dolod form adjustment for subjek! aku ada balance 2 lagi...kami pon exchange! aku guna akaun dia print confirmation slip dan graduation audit.Terus aku berlari ke CELPAD...banyak la jumpa muka2 junior...muka baik2 semua. pastu jumpa Unnie Hazwani... hantar form untuk subjek
    • LE 4000 (ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES)
    sedihnya! aku amek subjek ni tanpa member!! waaa...lone ranger!! harap-harap dapatlah aku add subjek ni!

    This semester aku ambik:
    • ADVANCE RESEARCH METHOD 
    • ARAB LEVEL 6
    • SURVEY OF POLITICAL HISTORY
    • ORG. THEORY AND BEHAVIOUR
    • BASIC COUNSELING SKILLS 1
    • INTERNATIONAL POLITICAL ECONOMY
    TOTAL: 13 chr!
    (kelas arab aku ponteng! mwahaha...Jaenuur pon tak nak pegi, aku pon malas nak pegi)

    bawak beg..cam nak p sekolah...hehehe

    Wednesday, July 7, 2010

    Hallyu Waves Hits my Kampung!

    maybe lambat dari tempat-tempat lain, aku pon baru perasan... mula-mula aku perasan time ikut maksu pegi aerobik. Warming up macam biasa guna lagu Halo... Pastu continue dengan lagu Just Dance yang stepnya agak-agak nak lucut lutut aku ngikutnya. pastu, ahjummas tu start menari lagu Sorry-Sorry by SuJu... apa lagi, mata aku yang mulanya mengantuk celik luas! hahaha... mantap argh! bila Sorry-Sorry di aerobikkan.after Sorry-Sorry diowang continue dengan lagu 2NE1... step tuh aku tak dapat ikut coz banyak sangat. tapi yang paling sexy waktu step Nobody! simple, tapi movement dia comey!
    balik tu aku cerita kat my mom,
    my mom said..."maksu ngan geng2 dia memang biasa nari dari sekolah, dari mai pi lah muzik camna pon, memang dia buley buat"... owh... patut la lendik je waktu nari. Last class da start lagu Chocolate Love...tapi aku tak dapat join...waaa... ni semua maksu la, janji nak pi, alih2 tak jadi... huhuhu

    Tak da entry baru... Wat tag la...kui..kui

    1) Apakah nama blog anda dan kenapa anda memilih nama itu?
    Nama Blog LoVe.Life.IntriguE. sebab pilih nama ni... kerana mendapati dalam seseorang manusia pasti akan ada 3 elemen ini. Perlu Cinta, Perlu Hidup dan pasti ada masalah disebaliknya iaitu Intrig yang akan mematangkan kita.

    2.Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
    http://prolifique.blogspot (berharap dapat menjadi penulis yang penuh dengan idea dan dapa berkongsi banyak info dengan semua orang...mau jadi prolifik!)


    3) Apakah method anda dalam penulisan?
    spontan dan suka hati! hahaha... as long as sedap mata membaca...


    4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda?
    uish! tak sanggup! blog ni banyak mengajar aku...belum lagi kot...


    5) Pernah tak ahli keluarga anda baca blog anda dan apa kata mereka?
    sebab utama buat blog! hahaha...dulu abah rajin baca. skunk abah da busy...tak sempat, dia komen "awat tak da gambaq abah ngan mama?" dang! pastu terus letak...


    6) Apa perasaan anda apabila orang lain mengatakan bahawa anda punya blog ini adalah buruk sedangkan masih ada yang mengatakan blog anda cantik?
    blog aku memang tak cantik...camne nak cantikkan blog??


    7)Bila anda mempunyai blog?
    haa.... tak sure..bulan 7 2008 kot... t cek balik

    8) Siapakah orang pertama yang mengetahui anda mempunyai blog?
    Suraya Najihah... 


    9) Apakah perasaan anda apabila orang asyik mengatakan tentang blog anda di sekolah?
    owh...takde orang taw pon cz aku da abez skulah....hahaha

    10) 10 orang ke atas untuk di tag..kamu...kamu...dan kamu yang singgah baca blog ni...