Monday, November 28, 2011

InTrend December (dari LUXE ke K-POP) review~

Salam to All...
Salam Maal Hijrah!
Hari ni jom kita jengah magazine InTrend December... jeng2 Halyu Wave dah melanda InTrend! teehee...
(Kebetulan semalam skodeng blog BEAUTIFUL NARA) :P 

COVER DEPAN: MAYA KARIN & FASHA SANDHA tapi yang aku nampak K-POP! hehehe...

Antara Fesyen K-POP dalam In-Trend December...

Plus ada article yang ditulis oleh (NORHAKIMI NAIM) i hope u are fanboy! hehehe.... sebab dia tulis dia pernah pergi TVXQ konsert pada 24 NOV 2007 @STADIUM MERDEKA.... dan DIA DAPAT TANGKAP KAIN YANG DILEMPARKAN OLEH JUNG YUN HO!! Uwaaa.... you are so LUCKY!!! siap tulis "Rasa seperti dalam mimpi. Apa yang pasti kesan cap jari dan PELUH YUNHO kini menjadi milik saya"  AIGOOOOO!!! NAK JUGAK!!! :p

Nak tahu lebih lanjut, sila dapatkan INTREND DECEMBER...ngeee~ 

Merajuk ngan Yunnie! Minnie... cepat baling towel tuh! i nak sambut LOL!

Sunday, November 13, 2011

131111 49th BIRTHDAY!!

HAPPY BIRTHDAY MAMA! 
LOVE YOU! 


YunHo: Mama...eh, mak cik...Saeng-il chuka hamnida...

Tuesday, November 8, 2011

Mai! lekaih! 2.0

Salam to all!
nak belajaq bahasa kedah lagi dak?? kekeke... hari ni nak buat topik apa pulak... hmm..

::MAKANAN::
perasan tak makanan yang sama, tapi nama berbeza...
  • PULUT SEKAYA (mesti yang tak tau garu kepala, makanan apa kan?)

  • NYOK

  • PULUT KACAU

  •  DAUN KARA-PO-LEI (KARAPOLE)
  • AIS KACANG
  •  TO-KUA (sengau sket)

::BENDA::
  • MERTON (TUKUL)
  • LAU (REBAN AYAM), kalo reban dalam bahasa kedah = RUNTUH "REBANlah ghumah aku!" bukannya maksud rumah itu reban, tetapi maksud, rumah itu nak runtuh
  • KASUT (SEPATU/SELIPAR/KASUT dipanggil KASUT)
  • ROTI (ROTI/BUN/BISKUT semuanya dipanggil ROTI)
::TIPS::
KADANG-KADANG 
kalau last huruf 'S' akan ditukar dengan 'ih'
---> KURUS (KURUIH), DERAS (DERAIH) PANAS (PANAIH), LEPAS (LEPAIH)
contoh: "Hang buat apa ngah panaih lit lit ni?"

Kalau last ada 'NG', 'G' selalu DIBUANG... sebab TERENGGANU ambik 'G' sikit, SNSD pun ambik jugak buat lagu... GEE GEE~ kekeke
---> PENING (PENIN), KUNING (KUNIN), KENING (KENIN) kalau GARANG TAK PAYAH tukar ya, sebab nanti hilang makna.
contoh:"Penin pala aku ngan hang ni"

::JARANG::
Kalau last 'L' selalu akan letak 'i'
---> TEBAL (TEBAI), KEBAL (KEBAI) sikit ja, BEBAL jangan letak 'I' sebab BEBAI = mengamuk.

#maaflah, saya mengajar tanpa silibus, jadi apa yang terlintas di kapla, saya tulis :)

To Be ConTiNueD~
YunHo: Waa...bosan lah camni! penat kowt nak ingat!

Mai! lekaih!

Salam to all
Salam eid-ul-adha untuk semua!
Semoga Ibadah Qurban kita di terima Allah insyaAllah... hmm... hari ni rasa macam nak mengajar bahasa...heheh... saya tak pandai sangat mengajar, tapi tak salah jika mencuba...kekeke...
dulu pernah janji :p nak ajar bahasa Kedah (utara) bila ada permintaan... (bajet macam famous sangat)
takpa, jom kita belajar perkataan basic dalam bahasa KEDAH...

"Selalunya, bahasa kedah bila akhir perkataan 'R' mesti akan ditukar menjadi 'Q', kalau 'R' ditengah pulak akan jadi 'gh'. Orang Kedah, kalau mengaji Al-Quran, huruf 'kha' dan 'Ain' paling diorang cekap...biasalah ala2 PERANCIS hahaha" #SELALUNYA tak bermaksud SEMESTINYA.
CONTOH--> ular (ulaq), pagar (pagaq) rumah (ghumah), roboh (ghoboh) KALAU rapi, riak, ragut tak payah tukar ;)

::KATA GANTI DIRI::
  • AKU (close friend), KAMI (friend), CEQ (family, kepada yang lebih tua, tanda hormat)
  • HANG(closed friend), HANGPA/AMPA (friend)
  • DEPA (day-pa)= MEREKA
CONTOH AYAT:
"AKU tak suka HANG wat lagu ni"
"KAMI tak suka AMPA wat lagu ni"
"CEQ tak suka KAKAK wat lagu ni"
"Biaq pi kat DEPA, HANG tak payah dok kalut"

::KELUARGA::
#ayah dan mak, dipanggil serupa dengan bahasa baku. (ABAH, BAPAK,ABI, MAMA, UMI, MOMMY etc)
  • NENEK= (TOK) ATUK= (WAN)
  • AYAH/MAK SEDARA = PAK/MAK MENAKAN
  • ANAK BUAH ATAU SEDARA= ANAK MENAKAN, seterusnya sampai cucu, piut etc
GELARAN atau PANGKAT (susunan adik beradik)
  • ALONG/ANJANG (1st)
  • UDA 
  • CHAQ
  • NGAH
  • ATEH/TAM
  • ACHIK
  • ACU (last)
::TUKARAN WANG::
  •  SEKUPANG= 10sen
  • DUA KUPANG= 20sen---> sampai SEMBILAN KUPANG saja! pastu SERINGGIT, tak ada SEPULUH KUPANG...
::EKPRESI::
(na/no)> SELALUnya untuk PERINGATAN atau NASIHAT
---> belajaq elok-elok na...
(ka)> PERTANYAAN
--->hang dah sehat ka? / dah makan ka?
(aih)>MENGUATKAN AYAT
---> hensem sangat aih!/ malaih ngat aih!

#to be continued :)
YunHo: lagu mana blajaq ngan wana?
Yuchun: cikgu Wana, sila ajaq YunHo soghang ja... aku tak sanggup!

EfahMin Birthday!

Thursday, November 3, 2011

Pengalaman cari kerja part 3

Salam to All...

Minggu lepas dapat call dari majikan untuk buat sales streamyx... sebab UNIFI dah masuk kawasan Sungai Petani...wah! jual STREAMYX! mesti masyuk kan?
*set interview esoknya*

Sembang punya sembang, tanya pasal jobscope etc... lepas tu Abang tu kata untuk SEBULAN PERTAMA TAK ADA BASIC... "tengok pada performance baru kami bagi basic"----> Kepala hotak kau! buatnya sebulan tuh aku tak dapat jual, sia-sia je aku kerja. baik dok kat umah (marah lah, orang keja nak gaji)
Waktu kerja? 10 PAGI SAMPAI 9.30 MALAM----> mak ai, satu customer kalo amek pakej RM60 dapat RM10, RM110 dapat komisyen RM50... OMG! sapa yang nak boh internet tiap2 hari...

SEBAB TOLAK:
  1. KERJA TANPA GAJI BASIC---> Kalau minyak keta aku guna air, aku sanggup datang kerja
  2. KERJA DARI PAGI SAMPAI PETANG ---> MAAF! kul 6pm saya kena ambil mama dari tempat kerja...
#tak apa, saya tunggu yang lain... lagipun MAMA tak bagi...

Kan Yunnie dah marah~ ;p

Wednesday, November 2, 2011

Ulat Buku Lah Sangat!

  • Baru pertama kali baca buku HLOVATE, CONTENGAN JALANAN... Kisah satu Alhamdulillah dah khatam, tapi Kisah 2 tu, Ya Allah... malasnya nak baca, sebab kurang BEST (sapa kau nak kata novel HLOVATE tak best) hehehe.... sebab dia sebut banyak nama2 artis yang xkenal. Tapi overall, cerita ni patut dibaca, sangat menginsafkan!
  • SOLUSI memang jadi pilihan, setiap bulan tak pernah ketinggalan, dah enam bulan istiqamah membelinya, mencari HIDAYAH ALLAH melalui pembacaan... :)
  • IN HEAVEN photobook! hahah...tayah tanya la paham atau tak kekeke...
  • Saya sudah suka dengar ceramah ustaz ni. hehehe... garang, tegas! tapi kelakar...kekekeke...
buku ini.....

buku kah! haha... sengal!

J-Qaf oh J-Qaf

Salam to All...
Semoga Rahmat Allah sentiasa melimpahi kita...ameen..

Alhamdulillah diri ini dipilih mengikuti peperiksaan KPLI-SR JQAF (MTesT)... nak jadi chekgu! hahaha...
dengan hati yang terbuka, aku pon join exam ni. Mana tahu kalau-kalau ada rezeki boleh digelar CIKGU pulak. Macam biasa, Omma dan Abuji yang akan menemani setiap kali aku ada interview atau apa-apa yang berkaitan dengan proses mencari kerja.

Sesudah subuh kami dah bertolak dari rumah, sebab tempat exam tu agak jauh dari rumah, lebih kurang dua jam perjalanan jugak. 8.30am dah kena ada kat sana. Biar kita tunggu tak apa, jangan kita yang ditunggu...cececeh..

Baiklah... exam bermula tepat Jam 9 pagi.
kami diberi masa 30 minit untuk setiap modul----> ANALITIKAL, INSAK, KUANTITATIF, ENGLISH & BAHASA MELAYU (VERBAL) = 2 JAM 30 MINIT
ouh... terkena pulak 1st modul aku kena ENGLISH!! hahahah.... dah la tak buat persediaan betul, dah tu banyak yang keliru.. Alhamdulillah selamat jugak jawab semua...

Yang paling TAK BEST bila kena jawab KUANTITATIF! huhuhu.... dah la dari zaman sekolah menengah memang tak minat nombor! apa lagi, baling dadu!! kekeke...
ALHAMDULILLAH semua berjalan lancar...

#Kalau menjadi pendidik tanggungjawabku, Aku redha Ya Allah.

Wordless Wednesday #3