Friday, October 12, 2012

Dinner at SweeTree






Gift from Hanguk!

Ohmy! It's U know Time! LOL thanks to Waaniy Lavender.

Sunday, July 15, 2012

InTrend JUNE 2012

Salam to all...
Ini post ketiga malam ni. Just nak share dengan korang photo2 yang terdapat dalam InTrend June yang menampilkan Siti Saleha as Cover Girl this month. Yang lebih menarik ada fasal K-POP! teeet..

Reason beli >>> Ingat ada mini poster YunHo. tapi tak ada sekeping pun! cet! dalam senarai TOP 50 pun dia tak termasuk.

1) Lee Min Ho
2) Kim Hyun Joong (SS501)
3) Lee Dong Wook
4) Nickhun (2PM)
5) Kim Jaejoong (TVXQ)
6) Choi Si Won (SuJu)
7) Rain
8) Jang Geun Suk
9) Hyun Bin
10) Lee Hong Ki (FT Island)
11) Taec Yeon (2PM)

12) Lee Seung Gi
13) Jung Yong Hwa (CN Blue)
14) Lee Gi Kwang (B2st)
15) Se7en
16) Kim Sang Boon
17) Lee Jun Ki
18) Woo Young (2PM)
19) Song Seung Hoon
20) Park Yoochun (TVXQ)

21) Won Bin
22) Kwon Sang Woo
23) Kang Min Hyuk (CN Blue)

24) T.O.P (Big Bang)
25) Lee Joon (MBLAQ)
26) Shim Chang Min (TVXQ

27) Jay Park
28) Seulong (2AM)
29) Jung Jin Woon (2AM)
30) Choi Min Ho (SHInee)
31) Lee Ki Seop (U-Kiss)
32) Song Dang Woon (B2ST)
33) Yong Jun-hyung (B2ST)
34) Lee Dong Hae (SuJu)
dan ramai lagi... teeet~ (dapatkan InTrend! :p)






#nama-nama yang di highlight biru tu termasuk senarai K-POP ke? Actor bukan K-Drama kah? huhu... kadang-kadang wartawan men taram je. Dah la YunHo takde dalam senarai! cet! :p

" K-pop is an abbreviation for Korean pop music (also referred to as GaYo or KaYo music), specifically from South Korea. Many of these artists and musical groups have branched out of South Korea and have become popular in many countries around the world.

The popularity of K-pop is often considered a part of the rise of the Korean Wave, the recent surge of popularity of contemporary South Korean culture in Asia.


It's similar to the boy bands of America in the 2000s. However, unlike American pop music, which had most of its boy bands and girl groups either break up or informally disband, bubblegum pop is still very popular in South Korea" credit to Yahoo Answer.




Happy 5th Birthday! Fareed Daniel


YunHo: From your Ayong and I

Saturday, July 14, 2012

Wisata Medan : Part 1

Salam to all...
Fuh! lama tak update blog ni...
Kembali berkongsi pengalaman di disini! yay! Sebelum tu, nak ucap Ramadhan Kareem to all! (awal sangat ke?)

Alhamdulillah, weekend lepas sempat terbang ke Medan, Indonesia. Tujuan asal nak bawak Mama naik kapal terbang! muahaha... tak da lah, kadang2 kita kena berubah angin sikit. hmm... destinasi kami pilih ialah MEDAN! Sebelum pergi sana, abah dah pesan yang Medan buka tempat yang rileks sebab kat sana kotanya sangat padat. ::MENTALLY PREPARED!:: kekeke...

Flight kami jam 4.30pm. Dari Penang International Airport, Penang Malaysia - Bandara Polonia Airport, Medan, Indonesia. Perjalanan kurang 45minit sebab cuaca elok. Jam 5.20pm kami sampai dengan selamat. Waktu Medan lambat satu jam, jadi kami mendarat jam 4.20 waktu tempatan. Jimat Sejam! muahaha.. oh ya! kami naik Air Asia everyone can fly! hihi... return ticket RM400. Sebaik naik kapal terbang diorang pasang lagu Bring the boys out! #tetiba rasa macam nak fly ke KOREA plak kekeke....

BANDARA POLONIA INTERNATIONAL AIRPORT, MEDAN 
::PERINGATAN::
1) Jaga beg anda! (kalau boleh angkat sendiri bagasi sebab kalau orang lain tolong angkat, maka ia bukan percuma) teeet
2) Tanya dulu harga tambang taxi yang bawak kamu. kalau dari Bandara Polonia airport ke Grand Sakura hanya RP50k bersamaan kurang lebih RM15.

Di Medan, kebanyakkan mereka memandu Toyota Avanza dan Innova. Tapi untuk Innova diorang panggil KIJANG INNOVA.

KESESAKAN DAN KEKALUTAN DAH JADI KEBIASAAN DI MEDAN

PENGALAMAN 1:
Pertama kali datang Medan, tanpa tourist guide. Kami hanya ikut Abah, sebab dia dah sampai sini untuk kali ke lima! Dalam perjalanan ke Hotel Grand Sakura. Kami menaiki Avanza seorang lelaki usia pertengahan. Memang ramah, cakap pun lemah lembut. Dia beritahu yang dia selalu bawa pelancong dari Malaysia dan ada kenalan di Shah Alam. Dia offer kami ke Danau Toba (pergi-balik hari yang sama) RP1.2juta. Murah katanya, kalau ikut service hotel lagi mahal. Mama pun terus pujuk abah untuk ambil pakcik tu. Tapi abah macam doubted untuk ambil tapi bila tengok pakci tu kami rasa kesian. So we made a deal with him... Jeng Jeng Jeng...Sampai kat hotel, lepas pak cik tu blah, abah tanya driver hotel tu harga ke Danau Toba berapa kalau balik hari. Supir itu kata hanya... RP700K! aduh!!! mujur tak sampai hari esok lagi.
okay, abah call pak cik tu untuk cancel deal esok... tapi! Pakcik tu claim Rp100k  kat abah dengan sebab dia dah isi minyak. Wah! kau dah tunjuk belang kau ye pakcik... Sebabkan tak nak panjang cerita abah cuma bayar Rp50k
MORAL OF THE STORY: Luar baik, tak semestinya Isi elok! 
 
Makan Time!
DINNER DAY 1 (NASI UDUK a.k.a NASI LEMAK)
UNIK! ADA MANGKUK CUCI TANGAN

 AYAM MASAK ASAM PEDAS (Rp15k)

 KANGKONG (Rp6k)

 PECEL LELE (Rp 14k)

 CLOSE-UP! lol
 JUS MARKISA (Rp 7K)

Lepas makan malam tu jenjalan sekitar MERDEKA WALK. Kebetulan malam tu ada EXPO menyambut kedatangan Wali Kota Medan. Malam Melayu Agung. Sempat beli buah tangan sikit.

TULIS NAMA ATAS BANTAL...

to be continued~

Saturday, May 12, 2012

PTD oh PTD

Salam to all
Pernah dengar tak Pegawai Tadbir dan Diplomatik? atau PTD. Pasti pernah dengar atau korang sendiri pernah pergi peperiksaan kelayakan untuk skim PTD. Alhamdulillah, aku antara ratusan atau ribuan yang terpilih untuk menduduki peperiksaan ini. Pertama kali untuk PTD, tapi kali kedua untuk peperiksaan awam. Sebab dulu ambil peperiksaan kelayakan J-QAF.

Tips kepada sesiapa yang mungkin akan menduduki peperiksaan ni adalah... SILA BACA AKHBAR dan SILA TAHU ISU SEMASA di MALAYSIA! *bunyi stress pulak* kekeke... sebenarnya macam tak puas hati jugak sebab ada soalan yang ditanya mengenai Open Office, Internet Explorer... nampak remeh, tapi bagi yang jarang guna mestilah tak tahu setiap ciri-ciri untuk aplikasi ni kan...

Mathematics pulak buatkan aku nak tergelak, buka-buka soalan dah macam buat SUDOKU... pergh! dah la terhegeh-hegeh nak kira-kira, lepas tu suruh susun number. Calculator tak boleh bawak masuk ye. Otak berkarat tahap apa entah tadi. 

Salute kepada yang berjaya jadi PTD, anda memang serba tahu...

#kalo lepas 1st, 2nd and 3rd stage... pastu dapat Kementerian Luar Negeri pulak, pergh! ada la chance nak jumpa abang YunHo! (verangan tak haves2)

I'd try my best... I'll let Allah decides what is best for me...

Sunday, April 15, 2012

55th already... :p

Salam to all...
nak dekat sebulan tak update blog *ayat cliche* bajet macam ada pembaca setia...hew hew..
harap semua sihat! eh! blogger dah berimej baru! hahah... haruslah! semua mesti berubah, kita pong kan!

16 april 2012! its my Abah birthday!! Saengil- chukha hae! kalau ikutkan umur, mesti abah dah bersara esok.. tapi abah sambung lagi 5 tahun...hmm.. takpa lah, as long as u are able to carry ur job well, silakan. 

HAPPY 55th BIRTHDAY ABAH! 
May ALLAH shower His blessing onto you and our family! Proud to have u as my Abah! <3 <3 <3


Monday, February 20, 2012

Three Month! Confirmed!

Salam to all...
Apa khabar semua? Harap-harap semua sihat ye. Jaga kesihatan tau.

Alhamdulillah last week genap 3 bulan kerja, Setelah hampir tujuh bulan menganggur, aku telah diterima kerja sebagai PRODUCTION CLERK. Bekerja di kilang. Gaji biasa2 je, tapi sangat cukup untuk puaskan diri sendiri dengan amaun gaji sebanyak itu. Last week aku dah CONFIRM!
Dah dapat uniform! yay!

Oh ya! Kerja di Kilang Lilin ni memang mencabar sikit, sebab PANAS! tak ada AIR-COND! walaupun saya CLERK, but I don't have my own office (sebab clerk before ni banyak cabut lari)

TUGASAN PRODUCTION CLERK
  • e-Mailing
  • Sorting files
  • key in TRANSFER, RECEIPT, ISSUE documents USING HRMS (Systems)
  • Prepare documents
  • Photocopy, Laminating
  • walk around :p (suka bila xda kerja, jalan2 tengok candle comel!)
Boleh tak kata yang aku lebih kepada SECRETARY dari CLERK? sebab semua benda aku kena ambil tahu...
okay lah... contoh, setiap CANDLE perlu ada 3 documents like PRODUCTION PROCESS, STANDARD PROCEDURE & QUALITY CERTIFIED PROCESS. My job is NOT ONLY type in, tapi kena tahu fungsi dan kenapa bahan-bahan itu digunakan. Dan aku juga PHOTOGRAPHER!

PERTAMA KALI
Bekerja memang betul-betul teruja, tambah-tambah tengok lilin comel (sebab kilang tu buat ART CANDLE) dari bentuk LOLIPOP, KASUT KACA CINDERELLA, LADY BUG, CLOVER, PUMPKIN. Yang paling best, ada candle bentuk CAKE! Bila kita bakar nanti akan kuar perkataan "MAY UR DREAMS COME TRUE".

WORK ETHICS
Every morning kami akan baca MOTTO, pagi tadi aku sempat lead diorang baca, hehehe... #sayaGILA2walauDIMANAsayaBERADA. Japanese work ethics memang STRICT! Jangan harap boleh nak berFACEBOOK (tapi aku men ikot mobile fon :p)

COLLEAGUE
Alhamdulillah, weeks 3 aku dah boleh blend dengan pekerja kat sana. SERONOK! sebab diorang TAK LOKEK ILMU, tanyalah waktu bila pun, diorang akan jawab. SUKA sangat kawan dengan diorang.

PRAYER TIME!
Alhamdulillah, as a clerk, aku tak perlu nak rushing pergi solat sebab aku boleh solat ZUHR bila-bila masa yang aku nak. Selalunya aku akan lesap jam 2.45pm.

MENCARI...
Sapa yang tak mahu kerja yang sesuai dengan tahap pendidikan yang dia ada, tapi mungkin REZEKI aku untuk tu sedikit lambat, aku redha dengan takdir ALLAH, lagipun kita tak boleh pilih kerja. Lagipun, BIARLAH GAJI SIKIT, TAPI MAK BAPAK DEPAN MATA. Kalau diorang sakit, aku ada. (walaupun kadang2 aku tak membantu)

"SIAPA YANG TAK PERNAH CUKUP DENGAN SEDIKIT, TAKKAN PUAS DENGAN YANG BANYAK"

Friday, February 3, 2012

woot-woot! 24 sudeyh!!

Salam to all...
Alhamdulillah... hari ni genap 24 tahun umurku. Terima kasih Allah, sebab beri peluang untuk hidup lagi. Bila berganjak ke usia 24 tahun, rasa semakin tua dan semakin beransur dekat dengan KEMATIAN... (peringatan untuk diri sendiri)

Umur 24! Sejujurnya, waktu sekolah menengah dulu, aku rasa begitu lama untuk sampai ke usia ni, tapi sekarang bila teringat balik, rasa macam baru semalam aku sambut SWEET 17! hahaha...

Bye the way... this year lain sikit sebab aku sambut BIRTHDAY hari bekerja, siap buat OT lagi. 1st time aku buat OT, time birthday pulak tu... kekeke, mujur 1 jam ja. Abah pulak pergi SARAWAK, so tak dapatlah nak keluar makan celebrate.

SURPRISED!!
Aku ada 2 surprise hari ni, mula-mula kat office... time nak balik diorang bagi kek sebijik. HR kat sini memang allocate budget for  birthday cake for each worker. Aku ingat tak dapat sebab aku belum confirm. Tapi diorang bagi jugak.
Bawak balik cake senyap-senyap sebab nak surprised kan Mak su dan yang lain. *sedih... depa tak wish pun birthday*
Sampai kat rumah maksu, dengar lagu "SAENGIL CHUKA HAMNIDA~" versi budak comel tu nyanyi... aku blur lagi... rupa-rupanya, diorang pun beli kek jugak!
Petang tu kami celebrate, makan kek dengan nasi lemak.

 cake from mak su

from office

#simpleTAPIsangatMENYENTUH.. :)

Nak hadiah ni buleh??

 tapi Inche Yun Ho dalam mimpi pun tak pernah masuk... cemana? :p


I'll wait for you...


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Saturday, January 21, 2012

Undefined~

Salam to all,
Happy Chinese New Year! hahaha... awal tak aku wish? teehee...
Aigoo... since start working ni, blog dah bersawang. tak sempat nak jengah.


I miss my Hunny Funny Bunny... Inche Jung Yun Ho... (dia dah bam-bam) kekeke...


6 days a week kot working..working & working... Mujur lah tak berat sangat post tu. Aku dah keja 2 bulan jadi InsyaAllah next month aku mungkin akan di 'confirm'kan. 


Petang semalam sempat sembang2 dengan HR, tanya pasal annual leave (gila kan, tak smpai setahun join company dah nak tau annual leave bagai) HR tu pun tanya, "nape Wana? dah dapat kerja lain kah?" Aku jawab "Takda lah kak, nak pegi SEOUL" hahaah...


"Your annual leave masuk NOV/DEC, kalo nak ambil UNPAID LEAVE boleh 2 hari ja. Nak pi bila? bapa hari"
"Rancang SEPT ni kak, uwaaa... i can't make it AGAIN!" (amboyh macam nak pegi UMRAH je kan)

#takmungkin AKU nak RESIGN sebab nak pegi SEOUL! itu #GILA! (Biaq pi la my post as PRODUCTION CLERK pon, at least I'M NOT JOBLESS)

So I made a fon call~ (waaniy lah tempat bertanya) after discuss, we agree to postpone next year or after ALL OF US HAVE A SOLID JOB!

Balik semalam, abah tanya pulak~
So, how about TRIP TO SEOUL? Deal or not?
#mukamasam "I made up my mind, the answer is NO.
Abah senyum... "So, nak smart phone atau Ipad? #DANG! aku tak mimpi kan??
#mukaCONFUSED
"Kalau nak Ipad, Sabaq lagi 2-3 month, lau nak smartphone, nxt week kita beli.
#akutaksukaSURPRISED!sebab aku tak leh pikir.
"Gimme until next month abah, i'll let you know" (macam suh aku pilih antara YUNHO dan FAMILY)



#silap2 hari bulan, KOREA, IPAD, SMARTPHONE satu pun aku TAK DAPAT! #yunho CURANG, GAMBAR HIASAN :P



Monday, January 2, 2012

woot-woot! HAPPY NEW YEAR!!

Salam 2 all!


Happy New Year Y'all!!

anyone looking for 2012 K-POP IDOL CALENDAR??

E-POP JANUARY ISSUE...

 FRONT COVER (2nd side 2PM)

JYJ
HOMIN

SUPER JUNIOR
 
LEE MIN HO
INFINITE
 
BEAST

2PM
MORE IDOLS & ACTORS INCLUDED 2NE1, JANG GEUN SUK, FT. ISLAND, BOYFRIEND, SNSD, KIM HYUN JOONG, B4A1 etc..
PRICE: RM12.90