Saturday, July 31, 2010

PETROSAINS KLCC -CHINGU OUTING


Salam to all!
Alhamdulillah setelah berberapa kali tertunda disebabkan factor-faktor kekangan masa dan sebagainya, akhirnya pada tanggal 30 July 2010  Ilanie, Waaniy, Bi, Attriyyah (all of them are unni’s for me)…dapat outing bersama! This is their final semester! Hwaiting Unnies! Saranghanda! hahaha…  best gak jadi maknae ni, tapi dilihatkan rupa, Att-unni lagi nampak comey. 
Kitorang bertolak ke KLCC kul 11 lebih, sampai sana nak dekat kul 12. Sepanjang 1 hari aku berjalan, macam2 pengalaman aku alami.
Mula-mula, waktu naik tren dari terminal putra ke KLCC, waktu dekat dalam tu, ada seorang pakcik naik and stand depan kitorang, Att pon pelawa pak cik tu duduk, but he refused to sit, masih gagah katanya. Pak cik tu Tanya course kami ambil di U, kami jawab, HUMAN SCIENCES. Bermulalah pakcik tu cerita pasal anak bongsunya yang study kat matrik banting amek sc hayat, anak sulung dia engineer, 2nd akauntan, third kerja kat Cyberjaya. Agak bertuah jugak pak cik ni dapat anak2 yang menjadi. Dia pun pernah kerja kat Jepun 29 tahun! Sekarang dah pencen. Bila dengar pakcik tu cerita pasal anak dia yang last tuh muka pon macam jepun dah, salah sorang dari kami Tanya, ada FACEBOOK tak? Tapi pak cik bagi ceramah pulak pasal badside of FACEBOOK, terkulat2 kawan yang Tanya soalan tuh. Nasib baik tak terlepas tren, asyik sangat dengar pak cik tu bcerita. Hahaha…
Sesampai di KLCC, terus jer naik level 4. Ambil pakej kombo muzika. Yang aku tak faham, harganya RM15 per person, bila Tanya, kalo guna student card harga brapa, abang kaunter tuh kata RM15.20. hah! apsal mahal dari tak guna harga student…pelik..pelik..
Penjelajahna PETROSAINS bemula dengan naik gondola MUJACKO…hahah comey! Pastu menjelajah masa dari zaman batu awal sampai sekarang. Masuk je kat tempat dino, dino tuh menyanyi lagu…kitorang pun sempat korek petrol guna kapal korek…bes! Terus ke bahagian show, time tuh show pasal tekanan, sekali lagi Att jadi bahan ujikaji, duduk atas paku yang disusun byk2. Lepas tuh, pegi kat bahagian yang melukis (aku tak tau nama dia).
MET KOREAN CITIZEN! Waktu asik tengok mesin tu bergolek, aku tertangkap perkataan yang pernah aku dengar, muka macam cina, oh Korean rupannya… budak2 umur 11-15 tahun. Tiba2 mulut aku terucap “KYAA!!” taajub dengan mesin tuh, budak2 tuh dongak tengok…hehe.. pas tuh, time diowang nak test guna mesin tuh, my friend Waaniy said “tolya”(tak tau eja) means pusing2 @ push that thing, than budak2 tuh terkejut! Dia cakap kat kakak dia “they can speak hanguk”. Kami ketawa, we said we love big bang, budak2 korea tuh jerit, semua orang pandang, diowang seronok plak, sorang lagi dok promote B2ST… tetiba mulut ni ringan plak nyanyi ‘’mystery…mystery..” apa lagi, adik Korean tuh pun wat gaya tarian lagu tuh. Memang kelakar abes la…tak sangka Att, aku, Waany ngn budak2 korea tuh masuk air…eh kat petrosains jadi masuk minyak la kan.
Perjalanan seterusnya, naik helicopter dgn budak2 skolah... rasa macam betul-betul terbang! Naik pelantar minyak, masuk dalam bilik pekerja kat pelantar, posing2 2 3 kali. Pastuh berkejaran pergi musolla… Zuhr prayer tak settle lagi…

#ILANIE, raBIaton,WAANIY,ATTriyyah! Thanks a lot! May Allah always blessed our friendship! CHINGU SARANGHAE!

No comments: