Sunday, May 16, 2010

‘COUPLE’ isu berbangkit…


Salam to all,

Alhamdulillah ALLAH bagi aku ruang utk berfikir & kekuatan utk berkongsi. Camne nk mula ek..

Case 1:

Seorang cewek yang sgt patuh pada setiap arahan cowok dan sanggup berkongsi segala2nya demi CINTA sejati. Cewek sanggup xmkn demi nk simpan duit asalkan bley keluar berdua hujung minggu. Hubungan cinta dirahsiakan dari orang tua, Bila ditanya mengaku bertunang. Tak kisah keluar berdua2an sedangkan tahu secara terang yang COUPLING = HARAM. Bila bersama family terutama mak ayah dirasakan berada dlm kurungan. Rakan2 yg cuba menegur dianggap envy, jeles ngn dirinya mungkin kerna yg menegur itu xcantik & xpunya cowok sepertinya. Tak jumpa sehari dirasakan diri kekurangan sesuatu. Ada plak yg nk tunjuk COOL teman member kluar ber2… aish, kalo da bangkai gajah tu, ttp ngn kain lambat laun taw jugak..

Analysis:

Patuh arahan cowok yg belum tentu jadi SUAMI adalah pekerjaan yg sgt sia2 dan rugi, xbebas wat kputusan sendiri, sedangkan arahan MAK BAPAK ko pon blum tentu ko wat. Itu MAK BAPAK yg SAH2 ad talian darah ngn ko, yg CONFIRM tanggungjawab ko utk PATUH! Sdgkan ckp ‘ah..uh..’ pon da kira berdosa. BODOH sgt la kalo berlapar demi nk jumpa yg bkn muhrim, wat maksiat jer, adoyai! Sia2 tuh… betullah bila kata2 yg:

“ orang yang tahu agama lebih SAMSENG dr yang jahil”

da taw couple tuh haram, nk kapel jugak kan… aku pon kdg bingung gak… kire mcm luah mati aku, pendam pon ak mati… jd sementara da kesempatan hidup ni, bek aku SEDARKAN yang KHAYAL, KEJUTKAN yang LENA, INGATKAN yang LUPA, LURUSKAN yang BENGKOK, Before aku kna jawab kat akhirat.

Aku pernah kena sembur, “weyh.. ko xde pakwe cakap pandaila… bla da ad baru ko taw, ntah2 lagi teruk”
Hmm..betulla tu, hati manusia ni kan bolak balik, kalo ak pon jd cam citer yg aku tulis ni, jgn segan silu utk ingtkan aku yea…

LET US CHECK

1. Parent order: korang obey x? kalo obey, bagus… tp kalo x, xlambat lagi, apa2 yg korang wat jgn sesekali lupa MAK & AYAH, bless from parents tu la bless from Allah. Igt, suami/isteri bley cari, mak bapak sorang tu jer. Xda ganti…

2. ALLAH’s order: solat camner? 5 waktu cukup? Cukup! Alhamdulillah… solat tuh sejurus masuk waktu ker? Sepantas anda reply msg SI DIA? Lg pantas? Bagus! Kalo hubungan ngn PENCIPTA kita xjaga, cmner nk jaga hubungan antara manusia yg confirm sama level…


ramai tanya aku, xteringin ke nak couple?
this is my answer..

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).” Surah An-Nuur(24) ayat 26

bukan aku nak kata yg kapel2 ni keji, tapi aku percaya janji Allah itu pasti & xsanggup nak betray pasangan aku in future & i hope he also thinks like that...i'm very thankful to Allah cz i'm not pretty so aku dkurangkan beban dari orang cantik, kerna kecantikan itu kdg2 satu fitnah buat dirinya....(saja letak pic ROZITA CHE WAN, cz for me she is gorgeous!!! xde kna mgena ngn entry)



4 comments:

~misz syafa~ said...

jadi diri sendiri...itu yang penting kan...

setiap orang ada target dan keinginan masing2...

tepuk dada, tanya selera, biar otak berfikir apa yang terbaik untuk diri sendiri..

paling penting, kita pasti nak yang terbaik kan...

chaiiyoookk !!!!!!!!!!!!!

UknoWana said...

baru ayni aku nmpak ko matang syafa... thnks 4 the advise...

~misz syafa~ said...

sengal.............
hahahaha............
aku da lama matang kakak...
cuma malas tunjuk...
bila serius, kita serius lah..
kan kan kan.... =)

UknoWana said...

betul2... profesionalisme yg sgt tinggi