Saturday, May 12, 2012

PTD oh PTD

Salam to all
Pernah dengar tak Pegawai Tadbir dan Diplomatik? atau PTD. Pasti pernah dengar atau korang sendiri pernah pergi peperiksaan kelayakan untuk skim PTD. Alhamdulillah, aku antara ratusan atau ribuan yang terpilih untuk menduduki peperiksaan ini. Pertama kali untuk PTD, tapi kali kedua untuk peperiksaan awam. Sebab dulu ambil peperiksaan kelayakan J-QAF.

Tips kepada sesiapa yang mungkin akan menduduki peperiksaan ni adalah... SILA BACA AKHBAR dan SILA TAHU ISU SEMASA di MALAYSIA! *bunyi stress pulak* kekeke... sebenarnya macam tak puas hati jugak sebab ada soalan yang ditanya mengenai Open Office, Internet Explorer... nampak remeh, tapi bagi yang jarang guna mestilah tak tahu setiap ciri-ciri untuk aplikasi ni kan...

Mathematics pulak buatkan aku nak tergelak, buka-buka soalan dah macam buat SUDOKU... pergh! dah la terhegeh-hegeh nak kira-kira, lepas tu suruh susun number. Calculator tak boleh bawak masuk ye. Otak berkarat tahap apa entah tadi. 

Salute kepada yang berjaya jadi PTD, anda memang serba tahu...

#kalo lepas 1st, 2nd and 3rd stage... pastu dapat Kementerian Luar Negeri pulak, pergh! ada la chance nak jumpa abang YunHo! (verangan tak haves2)

I'd try my best... I'll let Allah decides what is best for me...

No comments: